­ ELAZIĞ ESKİ HÜKÜMET KONAĞI | Kültür Portalı

Elazığ Eski Hükümet Konağı - Elazığ

Elazığ ili, Merkez, Gazi Caddesi, Çarşı Mahallesi’nde bulunan Elazığ Eski Hükümet Konağı, dönemin valisi Enis Paşa tarafından 1896 yılında Hükümet Konağı olarak yaptırılmıştır. Ulusal Mimarlık üslubunun Elazığ’daki ilk örneklerinden olan Eski Hükümet Konağı son Osmanlı Dönemi’ne güzel bir örnek teşkil eden ender mimari eserlerden biridir. Bodrum, zemin ve 1. kattan oluşan bina üç katlıdır.

Zemin kat kesme taştan yapılmıştır. Binanın köşeleri dışa taşkın olup çıkıntılı kısımları kesme taştan payelerle belirtilmiştir. Yuvarlak kemerli pencerelerin kenarlarında payeler yer alır. Kuzey ve güneyden olmak üzere iki giriş kapısı bulunmaktadır. Derin bir eyvan şeklindeki güney giriş kapısına iki oval merdivenle çıkılır, Kuzeydeki ana kapı ilk dönemlerde çıkmalı ve revaklı şekilde yapılmış sonradan revaklar kaldırılmıştır. Yuvarlak kapı kemerlerini taşıyan payelerin başlıkları, kabartma volütlerle ve orta kısımları palmet dalları ile bezenmiştir. Kemerlerdeki kilit taşları da kıvrım dallarla süslüdür.

Zemin ve 1. kat birbirine yakın bir plan özelliği göstermekte olup zemin kat koridoru 6x36 metre üst kat koridoru ise yaklaşık 4x29 metre ebatlarındadır. Bütün odalar bu geniş koridora açılmaktadır. Zemin katta toplam 12 oda bulunmakta olup köşe payelerin bulunduğu dört oda içerisinde bir küçük bölme ile toplam dört oda daha bulunmaktadır. Binanın zemine oturma alanı 970 metrekaredir.

Planda doğu yönde bulunan iki oda yapıya sonradan ihtiyaç dâhilinde eklenmiştir. Odalar ve koridor uzun ince bir biçim arz etmektedir. Sonradan eklenenler hariç bina içerisinde toplam 33 oda bulunmaktadır.

Eski Hükümet Konağı, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 14.04.1973 tarih ve 7109 sayılı kararı ile taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir. 28.03.1985 tarih ve 814 sayılı kararla ikinci kez tescil edilmiştir. Elazığ Eski Hükümet Konağı’na ait Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Çevre Düzenleme ve Uygulama Projeleri Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 12.04.2006 tarih ve 704 sayılı karar no’su ile onaylanmıştır. Projenin müellifi Yrd.Doç.Dr.Mimar Şahabettin Öztürk’tür.

İnşa edildiği dönemden 1984 yılına kadar Elazığ Hükümet Konağı olarak kullanılan yapı, 2002 yılına kadar  Polis Karakolu, 2006 yılına kadar polis noktası, 2007- 2009 yılları arasında restore edildikten sonra da bir müddet sergi ve galeri salonu olarak kullanılmış olup günümüzde  Elazığ Valiliği binası olarak hizmet vermektedir.

Elazığ Gezilecek Yerler

Konak
Elazığ merkezde bulunmaktadır. Karayolu ile ulaşım çok rahat sağlanmaktadır.
Gazi Caddesi Çarşı Mahallesi Merkez / ELAZIĞ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8792    Eklenme Tarihi : 16 Şubat 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Aralık 2021 Cuma