­ NAZIR ÇEŞME | Kültür Portalı

Nazır Çeşme - Edirne

Kesme taş malzemeden inşa edilmiş, tek cepheli, hazneli, hazne örtüsü piramidal taş çatılı bir meydan çeşmesidir. Kare şeklindeki bir kütleye sahip olan çeşme 3.71 metre yüksekliğinde ve 3.70 metre genişliktedir. Oldukça sade ve nişsiz bir meydan çeşmesi olan yapıda ön cephe haricindeki diğer cepheler sade tutulmuştur. Çeşmede hiçbir süsleme unsuru bulunmamaktadır.

Çeşme ile ilgili yazılı kaynaklarda bazı bilgiler bulunmaktadır. Bu konuda en açıklayıcı bilgii veren A. Badi, çeşmenin Aydınlı Mehmet Bey tarafından inşa ettirildiğini belirtmektedir. Bu kişi Edirne'de Sultan III. Murad zamanında kadılık yapmış olup H.933/ M.1585 senesinde bu çeşmeyi yaptırmıştır. A. Badi, zamanla su yollarının harap olması ve çeşmenin akmaması gibi nedenlerden ötürü H. 1279/ M. 1862 senesinde Edirne'de kadı olan Kenkırı Abdullah Efendi Zade Mevlana Salih Efendi'nin o yıllarda vefat eden kızı Zeliha Kamile Hanım için bu çeşmeyi tamir ettirdiğini de belirtmektedir. Aynı zamanda Kıbrıs Mogosa Fatih ve Muhafızı Muzaffer Paşa'nın mezarı da bu çeşmenin bitişiğindedir.

Edirne Gezilecek Yerler

Çeşme
Şehir merkezinde, yürüme mesafesinde ulaşılır.
Merkez/ EDİRNE

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5146    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2019 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Nisan 2022 Pazartesi