­ CENEVİZ KALESİ | Kültür Portalı

Ceneviz Kalesi - Düzce

Ceneviz Kalesi Düzce Akçakoca İlçesinin 2,5 kilometre batısında, iki koy arasında bulunan bir falez üzerinde kurulmuştur. Kalenin güneyinde, doğu ve batı doğrultusunda, surların ortasında yüksek bir kulesi, iç avluda bir de su sarnıcı bulunmaktadır. Kalede kullanılan tuğla ve harç diğer Ceneviz Kalelerinde kullanılan tuğla ve harçla benzerlikler göstermektedir.

Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerinden günümüze kadar gelen Ceneviz Kalesi ve çevresi, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun Kararı ile Arkeolojik ve doğal sit alanı olarak tescillenmiş, ‘‘Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri’’ adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne adını yazdırmıştır.

Ceneviz kalesi, denizden yüksek ve denize sıfır konumuyla tarih ve doğanın estetiğini bir arada sunduğu bölgedeki ender merkezlerden biridir. Doğusunda ve batısında mavi bayraklı iki ayrı plajı bulunmaktadır. Yalıyarlar olarak isimlendirilen plajlardan biri kıyı boyunca yer alan mağaralar barındırması sebebiyle fok kayalıkları olarak anılmakta ve dikkat çekmektedir.

Ceneviz Kalesi doyumsuz plajları ve tarihi dokusunun yanında, Akçakoca’nın en fazla tercih edilen piknik ve mesire alanı olma özelliği taşır. Muhteşem manzarayı izleyerek tarihi kale ile iç içe piknik yapabilir, denizin ve kumun tadını çıkarabilirsiniz.

Kaynak: Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Düzce Gezilecek Yerler

Kale
Kültür Turizmi
Ceneviz Kalesi Akçakoca ilçe merkezine 2,5 kilometre mesafededir. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Hacıyusuflar Mahallesi 81650 Akçakoca DÜZCE
+90 (380)-524-94-33
+90 (380)-524-91-62
iktm81@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 64066    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 28 Şubat 2021 Pazar