­ ŞEYH YUSUF CAMİSİ | Kültür Portalı

Şeyh Yusuf Camisi - Diyarbakır

Mah. Köy - Mevkii Melik Ahmet Mah.
Adres Melik Ahmet Mah. Balıklı Sok. Sur/DİYARBAKIR
Genel Tanım Cami; kuzey-güney doğrultuda dikdörtgen planlı ve kesme bazalt taştan inşa edilmiştir
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Caminin son cemaat yeri ve iç kısmında boya ve badana yapılmıştır. Mihrabı boyanmıştır. Zemini sonradan mermerle döşenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Ortada kare bir avlu ve avlunun güneyinde harim mekanı, batısında hazire ve türbe, doğusunda abdest alma yerinden oluşmaktadır. Cami enine genişleyen bir plan sergilemektedir. Avlunun güneyinde, tek sütun üzerine oturan iki gözlü son cemaat yeri bulunmaktadır. Harim mekanının yuvarlak kemerli girişinin iki yanında ve üstünde pencere açıklıkları ile sağ tarafında bir mihrabiye yer amaktadır. Harim mekanı, ayaklar üzerine oturan kemerlerle ayrılmıştır. Güneyde yer alan mihrabın sağında mimber, kuzeyde ise kadınlar mahfili bulunmaktadır. Üst örtüsü ahşap hatıllı, düz damlıdır. Abdest alma yeri, enine dikdörtgen planlı olup doğu ve batıda olmak üzere iki girişe sahiptir. Türbesi, kare planlı olup her cephesinde birer pencere açıklığı bulunmaktadır. Cavlusu kesme bazalt taş döşelidir.
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082 (18.01.2010/2801)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1289    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma