­ PARLI SAFA CAMİ | Kültür Portalı

Parlı Safa Cami - Diyarbakır

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Melik Ahmet Mah
Adres Melik Ahmet Mah. Küçük Hamam Sok. Sur/DİYARBAKIR
Yapım Tarihi 15. Y.Y. 3. Çeyreği (1453-78)
Vakfiye
Genel Tanım Cami, kare planlı, tek kubbeli ve siyah-beyaz kesme taşlardan inşa edilmiştir. Yapı, güneyinde türbe, batısında hazire, tuvalet yapısı ve sonradan yapılan cenaze yıkama yerinden oluşmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Eski tuvalet yapısı ve şadırvan yeniden onarım görüştür. Caminin son cemaat yeri ve iç kısım boya ile boyanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Cami, kare planlı, tek kubbeli ve siyah-beyaz kesme taşlardan yapılmıştır. Dört yalın sütuna dayanan, beş kubbeli bir son cemaat yerine sahip ve kubbeler dışarıdan gizlenmiştir. Kubbe geçişlerinde, pandantifler kullanılmıştır. Kubbeler, kalem işleri ile bezenmiştir. Son cemaat yerinin, doğu ve batı bölümleri duvarlarla kapatılmıştır. Ancak, sivri kemer kavsara içinde, lentolu birer pencere açıklığı ile dışarı açılmaktadır. Bu pencerelerin üstünde daha küçük tutulmuş birer pencere açıklığı mevcuttur. Son cemaat yerinin güney duvarında, harim mekanına açılan sivri kemer kavsaralı iki pencere ve iki mihrabiye yer almaktadır. Cephenin ortasında, harim mekanına girişi sağlayan, sivri kemer kavsara içinde bir pencere açıklığı ve altında basık kemer açıklıklı kapı vardır. Kapı üzerinde beş satırlık Arapça bir kitabe bulunmaktadır. Basık kemer açıklığı ile pencere arasında iki satırlık yazı şeridi mevcuttur. Son cemaat yerinin, dış yüzünde sütunların taşıdığı sivri kemerler arasında, rozet ve damla motifleri yer almaktadır. Caminin harim mekanı, dört bağımsız ve dört duvar ayağı olmak üzere sekiz ayağa oturan, tek kubbeli ve enine dikdörtgen planlıdır. Kalem işleri ile bezeli olan kubbe, dışardan yüksek bir kasnağa oturmakta ve konik bir çatı ile örtülüdür. Bu orta alan, yanlara doğu genişlemektedir. Bu genişleme köşelerde birer pandantifli küçük kubbe ve ortada beşik tonoza varan kemerlerle sağlanmaktadır. Harim mekanının duvarları, belli bir yüksekliğe kadar, yer yer bozulmalarına rağmen çinilerle süslenmiştir. Yapının Mihrabı ve mimberi taştan yapılmıştır. Caminin sağında yer alan minare, kare kaide üzerinde yükselen silindirik gövdelidir. Minare, kaideden başlamak üzere külahına kadar kufi, nesih yazılar ve değişik bezemelerle işlenmiştir. Avlunun ortasında yer alan şadırvan, sekizgen planlı olup sütunlar üzerine oturmaktadır. Avlu zemini kesme bazalt taş döşelidir.
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082 (18.01.2010/2801)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2116    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma