­ NEBİ CAMİ (PEYGAMBER CAMİ) VE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Nebi Cami (Peygamber Cami) ve Türbesi - Diyarbakır

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Camii Nebi Mah
Adres Camii Nebi Mah. Gazi Paşa caddesi Sur/DİYARBAKIR
Yapım Tarihi 15. Y.Y.
Vakfiye
Genel Tanım Camii, doğu-batı doğrultuda dikdörtgen planlı olup harim, son cemaat yeri ve minareden oluşmaktadır. Yapı, kesme bazalt taşından yapılmıştır. Son cemaat yeri cephesi ve minare bir sıra beyaz kesme taş, bir sıra bazalt taştan inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar 1960 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğün’ce onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Avlunun güneyinde abdest alma yeri, doğusunda farklı işlevlerde sivri kemerli birimler yer almaktadır. Avlunun doğusunda, ortada iki sütun üzerine oturan sivri kemerli, üç gözlü revak bulunmaktadır. İçten sivri kemerlerle ayrılan üç kubbe, dıştan ise düz dam ile örtülü olan revak, son cemaat yeri olarak kullanılmaktadır. Kubbeler kalem işleri ile bezenmiştir. Revağın güneyinde sivri kemer kavsara içinde lento taşlı kapıdan harim mekanına geçilmektedir. Harim mekanı, doğu- batı doğrultuda dikdörtgen planlı ve üzeri tromplarla desteklenen sekizgen kasnaklı bir kubbe ile örtülüdür. Kubbe, dıştan konik çatı şeklindedir. Tromplar ve kubbe kalem işleriyle bezenmiştir. Pencereler, sivri kemer kavsara içinde lento taşlı ve dikdörtgen formludur. Güney duvarda yer alan mihrap beyaz kesme taştan yapılmış olup mukarnas bezemelidir. Caminin minaresi eskiden şimdiki yerinden daha uzakta iken 1960 yılındaki onarımda yeni yerine alınmıştır. Siyah beyaz taşlardan yapılmış ve kare gövdelidir. Caminin arka tarafında bulunan türbe (H.1131-M.1718) tarihinde yapılmıştır. Kesme taştan yapılmış ve kare planlıdır. Üst kısmı açık kubbe izlenimi verecek şekilde korkuluk yapılmıştır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2346    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma