­ LALA BEY CAMİSİ (LALA KASIM CAMİSİ) | Kültür Portalı

Lala Bey Camisi (Lala Kasım Camisi) - Diyarbakır

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Lalebey Mah.
Adres Lalebey Mah. LaleBey Sok. No:23 Sur/DİYARBAKIR
Yapım Tarihi 15 Y.Y
Vakfiye
Genel Tanım Avlunun güneyinde cami, doğusunda abdesthane, cenaze yıkama yeri ve haziresi, batı kısmından güneye doğru uzanan bir bahçesi bulunmaktadır. Kesme bazalt taştan inşaa edilmiş olup bazı yerlerde iki renkli taş kullanılmıştır.
Yapılan Onarımlar Son cemat yerindeki sıvalar dökülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Kuzey yönünde, yuvarlak kemerli kavsara içerisinde basık kemerli bir kapı açıklığından, avluya geçiş sağlanmaktadır. Kapının basık kemeri, cas bezeme ile süslenmiştir. Kemerin üst kısmında bir kitabe bulunmaktadır. Kitabe, arap alfabesiyle yazılmıştır. Kesme bazalt taş döşenen avlunun güneyinde cami yapısı yer almaktadır. Sivri kemerler üzerine oturan üç gözlü son cemaat yeri bulunmakta ve basamaklarla giriş kısmına çıkılmaktadır. Sivri kemerli niş içerisinde basık kemerli, iki renkli taşlarla yapılmış kapı açıklığından, harim mekanına geçilmektedir. Giriş kapısının iki yanında, basık kemer açıklıklı girişe sahip iki mekan bulunmaktadır. Doğuda bulunan mekan kapısının üzerinde, kitabe mevcuttur. Harim kısmının güney duvarında, iki yanı sütuncelerle sınırlandırlmış mukarnaslı mihrap,dikdörtgen çerçeve içine alınmıştır. Çerçevenin üst kısmı, tek sıra mukarnaslıdır. İç kısmı köşeli olan mihrabın yüzeyi tamamen geometrik bezemelerle süslenmiş olup pano içerisinde Arap alfabesiyle yazılmış bir yazıt mevcuttur. Caminin batısında, ahşap bir mimber ile kuzey tarafında bir mahfil bulunmaktadır. Cami tek kubbeli ve kubbe tromplar üzerine oturmaktadır. Kubbede ve giriş kapısının üzerinde, aydınlatma pencereleri yer almaktadır. Alt kısmında dikdörtgen niş içerisinde her cephede ikişer pencereye yer verilmiştir. Son cemaat yerindeki sütunların üzerinde, ay yıldız motifleri bulunmaktadır. Caminin batısında, kare kaide üzerinde yükselen silindirik formlu, tek şerefeli bir minare yükselmektedir. Kare kaidenin cepheleri, sivri kemerli olup kare pano içerisinde, makili yazı bulunmaktadır. Caminin doğusunda, bir bodrum katı ile güney doğusunda odunluk benzeri küçük bir oda yer almaktadır.
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082(18.01.2010/2801)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2395    Eklenme Tarihi : 26 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma