­ KALE (HZ. SÜLEYMAN) CAMİ | Kültür Portalı

Kale (Hz. Süleyman) Cami - Diyarbakır

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Cevat Paşa Mah
Adres Cevat Paşa Mah. İç Kale Sur/DİYARBAKIR
Yapım Tarihi 555 H.(1160)
Vakfiye
Genel Tanım Yapı, tamamen kesme taştan inşa edilmiş, eğimli bir arazi üzerinde olduğundan kademeli bir mimari özellik göstermektedir. Cami, kuzey-güney doğrultuda dikdörtgen planlıdır. Yapıya batıya bakan basık kemerli bir kapıyla girilmektedir. Kapı üzerinde dört satırlık kitabesi yer almaktadır. Kapıdan üç basamaklı merdivenle inilerek avluya geçilmektedir.
Yapılan Onarımlar Restore edildi
Ayrıntılı Tanımı Cami avlusuna giriş, güneyde ve batıda verilen iki kapı ile sağlanmaktadır. Avlunun kuzeyinde, üç sütuna oturan dört sivri kemer açıklıklı bir revak içerisine alınmış abdest alma yeri bulunmaktadır. Avlunun güneyinde hafif yükseltilmiş namazgah alanında bir mihrabiye, güney doğu köşede ise hazire ksımı yer almaktadır. Camiye giriş, basık kemerli bir kapı ile sağlanmaktadır. Giriş kapısından iç avluya geçilmektedir. Avlunun kuzeyinde sur duvarına bitişik olarak yapılmış kubbeli ufak bir türbe ve bunun doğusunda bir çeşme yapısı, avlunu doğusunda üst kata geçişi sağlayan merdiven yapısı, güneyde ise harim kısmı yer almaktadır. Harim kısmı kuzey-güney doğrultuda dikdörtgen planlı, tek katlı olup doğu-batı doğrultuda uzanan üç sahından oluşmaktadır. Sahınların üstü; içten beşik tonoz, dıştan ise düz dam ile örtülüdür. Mihrap sahnı daha geniş olup, diğer iki sahın daha dar tutulmuştur. Üçüncü sahında, ahşaptan yapılmış kadınlar mahfil bulunmaktadır. Harimin güney duvarında iki pencere açıklığı, mihrap ve mimber yer almaktadır. Batı duvarında hazireye açılan bir pencere açıklığı ve türbe mekanına girişi sağlayan iki kapı mevcuttur. Türbe mekanının duvarları, yarıya kadar osmanlı çinileri ile süslenmiştir. Caminin güney duvarı, dışardan mihrabın tam arkasına rastlamak üzere ortada üçgen yanlarda birer dikdörtgen şeklinde payandalarla desteklenmiştir. Kare gövdeli olan minarede, yer yer enine silmeler atılarak dikey görüntüsü zayıflatılmaya çalışılmıştır. Avlunun güney doğusunda Halit Bin Velit ve ailesinin bulunduğu hazire yer almaktadır. Hazireye kuzeyden sivri kemerli niş içerisine alınan lentolu kapıdan girilmektedir. Kapı üzerinde, beş satırlık Arapça yazılı kitabe bulunmaktadır. Hazirenin batısı ve güneyini ‘L’ biçiminde bir eyvan çevrelemektedir. Eyvan kısmında da mezarlar mevcuttur. Hazirenin duvarlarında çiniler mevcut ancak çinilerin bir kısmı yok olmuştur.
Tescil Kararı 12.06.1991/787 (18.12.2009/2754)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1312    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma