­ KADI CAMİ | Kültür Portalı

Kadı Cami - Diyarbakır

Envanter No --
Harita No --
Mah. Köy - Mevkii --
Adres Dabanoğlu Mah. Çakmak Sok. No.12 Sur/DİYARBAKIR
Vakfiye
Genel Tanım Kesme bazalt taştan inşa edilmiş cami, dikdörtgen planlı, üst örtüsü taş konsollarla taşınan düz damlıdır. Kuzeyinde siyah beyaz taştan inşa edilmiş abdesthane kısmı yer almaktadır. Akkoyunlu dönemine ait bir yapıdır. 1960 yılında, abdest hane kısmı müftülük olarak kullanılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Caminin iç mekanı betonla sıvanmış ve boyanmıştır. Abdesthane kısmına betonarme eklentiler yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yuvarlak kemerli kapı açıklığından, caminin kesme bazalt taş döşeli avlusuna geçiş sağlanmaktadır. Güneyde yer alan harim mekanının kuzeye bakan yuvarlak kemerli girişinin iki yanında, yuvarlak kemerli iki pencere açıklığı bulunmaktadır. Harim mekanı, doğu-batı doğrultuda uzanan dikdörtgen planlı, enine iki sahınlıdır. Sahınlar, ortada bir sütuna, kenarlarda duvara oturan iki sivri kemer açıklığı ile ayrılmaktadır. Harim mekanının güney duvarında taştan yapılmış bir mihrap ile batısında ahşaptan bir mimber yer almaktadır. Dışarıya bakan pencere açıklıkları yuvarlak kemer açıklıklıdır. Avlunun kuzeyinde yer alan abdesthane kısmının, güneydoğu kısmındaki sivri kemerli eyvanın üst kısmı, kapatılarak mekan haline getirilmiştir. Bu mekana geçiş, güneybatıda yer alan ve zemini ahşap döşeme olan mekandan, basamaklarla sağlanmaktadır. Tavan kısımları beşik tonozlu olup sıvanıp boyanmıştır. Pencereler lento taşlı ve söveleri kesme bazalt taştandır. Pencerelerin avluya bakan kısımları, tek sıra mukarnaslıdır. Abdesthane yapısının üst kısmı düz beton damdır.
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082 (18.12.2009/2754)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1434    Eklenme Tarihi : 06 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma