­ HZ. ÖMER CAMİSİ | Kültür Portalı

Hz. Ömer Camisi - Diyarbakır

Envanter No --
Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Ali Paşa Mah
Adres Ali Paşa Mah. Turistik Cadde No:214 Sur/DİYARBAKIR
Vakfiye
Genel Tanım Yapı, yöresel malzeme olan kesme bazalt taştan yapılmış, enine dikdörtgen planlı ve açık avluludur. Harim, doğu -batı doğrultuda uzanmaktadır. Mardin kapının batısında yer alan caminin, güney duvarını sur duvarı oluşturmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapıda çeşitli dönemlere ait onarım izleri görülmektedir. Yapının iç kısmı sıvanıp boyanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kuzeyden, basık kemerli bir kapıdan camii avlusuna geçilmektedir. Avlunun güneyinde yer alan cami tek mekandan oluşmaktadır. Üst örtüsü, içerden dor başlıklı sütunlar üzerine oturtulan sivri kemerlerle desteklenen tek kubbelidir. Harim mekanına giriş, kuzeyde yer alan ve sonradan kapatılmış kemerin içinde açılan basık kemerli kapıdan sağlanmaktadır. Kapı üzerinde kalker taşına yazılmış iki satırlık bir kitabe bulunmaktadır. Harim mekanı doğu- batı doğrultuda dikdörtgen planlı ve enine tek sahınlıdır. Mekanın güney duvarında kapatılmış kemer izleri görülmektedir. Mihrap, bazalt taştan yapılmıştır. Mihrabın batısında bazalt taştan yapılma mimberi, doğusunda ise üzeri silmeli at nalı kemerli küçük bir mihrap daha bulunmaktadır. Mekanın avluya açılan lentolu iki penceresi vardır. Avlunun doğusunda merdivenle küçük bir mekana çıkılmaktadır. Bu mekanın güney yöne açılan küçük bir penceresi bulunmaktadır. Avlu batısında abdeshane yer almaktadır. Avlu zemini bazalt taş döşelidir. Avlunun kuzeydoğu duvarının dış yüzünde çeşmesi bulunmaktadır.
Tescil Kararı 11.03.1972/6312 (25.11.2010/3528)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7062    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma