­ FATİH PAŞA CAMİSİ (KURŞUNLU CAMİ) | Kültür Portalı

Fatih Paşa Camisi (Kurşunlu Cami) - Diyarbakır

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Fatihpaşa Mah
Adres Fatihpaşa Mah. İç Kurşunlu Sok. Sur/DİYARBAKIR
Yapım Tarihi 16 Y.Y
Vakfiye
Genel Tanım Yapı siyah-beyaz taşladan inşa edilmiş, enine dikdörtgen planlıdır. Caminin doğusunda haziresi ve bir türbesi bulunmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapıda restorasyon çalışması yapılmaktadır. Ancak yapı iç kısmı, mevcut durumda boyanıp sıvanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yapıya, üzeri açık avlusunun kuzey kısmından girilmektedir. Avlunun güneyinde bulunan caminin son cemaat yeri, sekiz sütuna dayanan, yedi kubbe ile örtülüdür. Kubbeler, kalem işi ile bezenmiştir. Caminin sağ ve solunda birer kapı ve bu kapılarla, camiden bağımsız mekanlara geçilmektedir. Caminin iç kısmı, kare ayaklar üzerine yükselen ve sivri kemerler üzerine oturan kubbeyle ötülüdür. Kubeye geçiş, pandantiflerle sağlanmıştır. Kemerlerle, mekan içi üç bölüme ayrılmıştır. Yapının doğu ve batısında, basık kemer içine alınmış üçer lentolu, lokma bezekli, parmaklıklı penceresi vardır. Güney duvarında yeralan mukarnaslı ve kalemişi ile süslü mihrabı beyaz taştandır. Tepe pencereleri vitraydır. Batı yönünde yer alan minaresi, bazalt kaide üzeri, beyaz taşlarla silindirik formludur. Tek şerefeli olup şerefenin altı mukarnas bezeklidir. Caminin kuzeyinde yer alan şadırvanın üst örtüsü, muhtemelen onarım için yıkılmıştır.
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082 (25.11.2010/3528)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1389    Eklenme Tarihi : 27 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma