­ AYNALI MİNARE CAMİ (AYNİ MİNARE CAMİ) | Kültür Portalı

Aynalı Minare Cami (Ayni Minare Cami) - Diyarbakır

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Alipaşa Mah.
Adres Alipaşa Mah. Ilgar Sok. Sur/DİYARBAKIR
Yapım Tarihi H.904-M1498
Vakfiye
Genel Tanım Cami, ters ‘T’ planlı ve kuzeydoğu köşesinde minaresi yer almaktadır. Kesme bazalt taş malzemeden inşa edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Üst örtü betonla kaplanmıştır. Avluya betonarme bir mekan eklenmiştir. İç mekanlarda boya sıva ve badana yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Caminin dikdörtgen formlu avlusunun ortasında bir şadırvan bulunmaktadır. Avlunun doğusunda yer alan son cemaat yeri iki sütun üzerine oturan üç sivri kemer açıklıklıdır. Kemer açıklıkları, camekanla kapatılmıştır. İki kemer arasında Arapça yazıt bulunmaktadır. Cami harim mekanı ters ‘T’ planlı olup tek sahınlıdır. Mihrap sonradan mermerle yenilenmiştir. Caminin kuzeybatı köşesinde türbe bulunmaktadır. Avlunun batısında, günümüzde odunluk olarak kullanılan bir yapı bulunmaktadır. Avlunun kuzey doğusunda, tuvalet yapısı mevcuttur. Tuvaletin yanında, minareye çıkışı sağlayan, kapı açıklığı yer almaktadır. Minare, sekizgen gövdeli ve kesme bazalt taştan yapılmıştır. Kare kaide üzerinde köşeler pahlanarak, sekizgen gövdeye geçilmiştir.
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082 (18.12.2009/2754)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2582    Eklenme Tarihi : 26 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma