­ ÇANKIRI KADIN GİYSİLERİ | Kültür Portalı

Çankırı Kadın Giysileri - Çankırı

Giyim Kuşam
  • Saçlar: Uzun ve tek örgülü Fes genelde kırmızı renkli, ön taraf bütün alının hizasına gelecek şekilde altın ile kaplı. Üstüne oyalı yemeni veya çevre örtülür. Fesin püskülü bele kadar iner, fesin alt bölümünün olduğu gibi ön üst bölümündü altınla çevrilidir. Üst ile alt ön boşluk kısımda takı vardır. Yazma- püsküllü, pullu fes üstüne örtülür.
  • Yemeni/Çember/Çevre: Etrafı oyalı, siyah renkli genelde gençlerin beyaz, yaşlıların siyah renkte kullandığı kenarları işlenmiş baş örtüsü, altına fes giyilir.
  • Taç: Tavus kuşu biçimli kartondan kesilir. Düğünlerde kaftan ve bindallı ile birlikte giyilir. Ortasına elmas veya mücevher dikilir.
  • Hermani/Salta: Kadife veya çuhadan yapılır. Üzeri sırma işlemelidir. Üç etek üzerine belden yukarı giyilir. Boyu bele kadar uzanır. Kol ağızları ve yakalar özenle sırma işlemelidir.
  • Bindallı: Yörede en hakim giysilerden birisidir.Tek parçalı ve belden kesiksizdir. Mor veya bordo kumaştan yapılmış üstü altın renkte sim veya sırma ile işlenmiştir. Gümüş ve altın kemer aksesuarını oluşturur. Yaka kısmı biraz açık ve kollar bilek kısmında genişler.
  • Telli: Entari türü giysilerdendir. Kendinden simli, desenli ve ipek kumaştan yapılmıştır. Gümüş veya altın kemer aksesuarı tamamlar.
  • Okkalık: Varlıklı aile giysilerindendir. İşlemleri altın veya gümüştendir.
  • Fermane:Siyah, bordro,mor renklerden oluşan kadifeden dikilir. Üç eteğin üzerine giyilir. Sırma ve simle işlenir, motifler oldukça albenilidir. Kollar uzun, yaka ise diktir. Önden açık ve yakalar kapalıdır.
  • Çuha: Üç etek üzerine giyilir. Çuha hıka: Üç etek üzerine giyilir.
  • Çarşaf/Ferace: Çoğunlukla siyah renklidir. İki parçadan oluşur, bütün vücudu örter.
  • Gömlek: Hakim yakalı, sol omuzlar düğmeli, önde yaka altında dört adet düğme ve düğme çevresi ile kollar kurşuni işlemeli, patiskadan mamül olup kolları düğmesizdir.
  • İçlik: İpekli veya pamuktan mamül iç giysi.
  • Kuşak: Günlük kıyafette bele sarılır, uçlarında bağlamaya yarayan bağcıklar bulunur.
  • Şal: Çeşitli desenlere sahip bir nevi geniş kuşaktır.
  • Kaftan-Bindallı: Boy uzunluğunda, boydan boya giyilir. Baştan aşağı sırmalarla işlenmiştir.
  • Önlük: Kuşak üzerine bağlanır, genelde koyu renkli ve üst uçlarında bağcıkları vardır.
  • Don: Genelde basmadan mamül ve renklidir. Üç eteğin altına giyilir. Paça kısmı dar diğer kısımlar geniştir. Bele uçkurla tutturulur.
  • Üçetek: Arkası düz önü iki parçalıdır. Arkadaki düz parça topuklara kadar sarkar, öndeki iki parça ise bele dolanır. Hint kumaşından yapılmış üzeri altın veya gümüş sırma işlemelidir. Dantellere harç adı verilir. Gümüş yada altın kemer aksesuarını oluşturur. 1960’lı yıllara kadar giyiliyordu.
  • Şalvar: Renkler canlı, canfes denilen ağır ve sade ipekli kumaştan yapılır. Üzeri işlemelidir. Uçkurla bele ve bağcıklarla bacağa tutturulur.
  • Çoraplar: Yazlık olanlar tiftikten, kışlık olanlar ise yünden örülür. Beyaz yünden örülenler genelde uzun boyludur.
  • Ayakkabılar-Yemeni: Altı ince kösele topuksuz ayakkabı Sarı Pabuç-kenarsız ve ökçesiz ayakkabı İskarpin-Siyah renkli kösele ayakkabı
  • Kaynak:  *Üçok, H.H. (2002), Çankırı ve Tarih Halkiyatı, Ankara: Okuyan Adam Yayınları
Görüntülenme Sayısı : 9169    Eklenme Tarihi : 03 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Eylül 2020 Cuma