­ GELİBOLU MEVLEVİHANESİ | Kültür Portalı

Gelibolu Mevlevihanesi - Çanakkale

Gelibolu Mevlevihanesi, içlerinde çile çıkarılan ve derviş yetiştirilen on beş Mevlevi asitanesinden biridir. Osmanlı devrinde, bir tarikatın veya tarikat kolunun merkezi durumunda olan tam teşekküllü büyük tekkelere asitane denmiştir.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Mevlevihaneler, tarihte bir edep ve irfan merkezi olarak insanların manevi ihtiyaçlarını karşılamalarının yanında, kültür ve sanat merkezi olarak da işlev görmüştür. Aynı zamanda Mevleviliğin Osmanlı coğrafyasında yayılmasını sağlamışlardır. Gelibolu Mevlevihanesi 17. yüzyılda kurulmuştur. Mevlevihanenin kurucusu ve ilk postnişini, yeniçeri ağalarından Kara Hasan Ağa’nın oğlu Ağazade Mehmet Hakiki Dede’dir. Mevlevihane kendisine izafeten Ağazade Dergâhı adıyla da anılmıştır.

Servet Uygun

Hamzakoy’da deniz kenarına yakın bir alanda yer alan Mevlevihanenin yapılarından bugüne semahane-türbe binası ile iki taç kapı kalmıştır. On beş asitane içinde hem en geniş araziye hem de en büyük ve görkemli semahaneye sahip olanıdır. Bina, görünümüyle eklektik bir üslubu yansıtır. Kuzey ve güney tarafındaki kapılar kullanılarak zemin kata giriş sağlanır. Batı cephesindeki oval çift merdivenlerle ise mahfil katına çıkılmaktadır. İç mekân, kalem işi bitkisel motifler ve hat eserleriyle süslenmiştir.

Çeşitli dönemlerde onarımlar gören Mevlevihane, 1900‘de yeniden inşa edilmiştir.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Gelibolu’nun düşman işgaline girmesiyle birlikte cephanelik olarak kullanılmış ve tahrip olmuştur. Uzun bir süre askeri alan içerisinde yer alan Mevlevihane, 1994 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından satın alınarak onarılmış ve 17 Eylül 2005 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Günümüzde Gelibolu Mevlevihanesi, Mevlevi törenlerine ve etkinliklerine ev sahipliği yapan önemli bir mekandır.

Kaynaklar

(ÖZDEM, Filiz (Ed.), Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale; Veysel Tolun, Osmanlı’nın Akdeniz’e Açılan Kapısı. Çanakkale, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2012, s. 11-162.)

Mevlevihane
İnanç-Kültür Turizmi
Gelibolu'ya, Çanakkale merkezden GESTAŞ feribotları ile Kilitbahir veya Eceabat'a geçilerek 30 kilometre sonra ulaşılabildiği gibi Çanakkale Merkezden 32 kilometre uzaklıktaki Lapseki İlçesinden GESTAŞ feribotlarıyla Gelibolu merkezine ulaşılabilir.
Yazıcızade Mah. Hamzakoy Üstü Askeri Hastane Yanı-Gelibolu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9212    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 13 Mart 2024 Çarşamba