­ CONKBAYIRI ATATÜRK ZAFER ANITI | Kültür Portalı

Conkbayırı Atatürk Zafer Anıtı - Çanakkale

Conkbayırı Atatürk Zafer Anıtı Conk Tepesi’nden itibaren güneybatı yönünde uzanan ve Düztepe’nin kuzeyindeki Kemal Dere’de son bulan yamaca verilen isimdir.

Fotoğraf: Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı

Conkba­yırı’nın kuzey ucunda yer alan ve en yüksek nokta­sını oluşturan yükseltiye ise Conk Tepesi adı verilir. Conkbayırı Atatürk Zafer Anıtı bronzdan yapılmış bir heykel olup Conkbayırı’nda yapılan en yeni anıt olma özelliğini taşır.

Conkbayırı Atatürk Zafer Anıtı, Kül­tür ve Turizm Bakanlığı tarafından Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal’in 10 Ağustos 1915 tarihinde yönettiği Conbayırı taarruzu anısına 1993 yılında yaptırılmıştır. 2015 yılında ise Alan Başkanlığı tarafından restore edilmiştir.

Atatürk’ün Saatinin Parçalandığı Yer

Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal; 10 Ağustos 1915’te Conkbayırı süngü taarruzunu yönetirken bir şarapnel misketi göğsüne isabet etmiş, sağ göğüs cebinde bulunan saat sayesinde ölümden kurtulmuştu.

Olayın yaşandığı yer, 4 top güllesi ve bir levha ile belirtilmiştir.

Üsteğmen Nazif Çakmak Anıtı

9. Tümen 64. Piyade Alayı Bölük Komutanı Mareşal Fevzi Çakmak’ın kardeşi Üsteğmen Nazif Çakmak’ın mezarı; Conkbayırı’ndaki Atatürk Zafer Anıtı’nın hemen önünde, etrafı duvarlarla çevrili, içinde bir anıt ve ağaçlar bulunan şehitliğe adını verir.

Yapılış tarihi ile ilgili kesin bir kayıt yoktur. 2015 yılında Alan Başkanlığı tarafından restore edilmiştir. Mezarın kitabesinde; “Mareşal Fevzi Çakmak’ın kardeşi Üsteğmen Nazif Çakmak burada bölüğünün önünde süngü hücumu ile düşman siperlerine atıldığı sırada şehit olmuştur. 8 Ağustos 1915” ifadeleri yer alır.

Kaynak: Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı

Anıt
17900 Kocadere/Eceabat/Çanakkale

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 17867    Eklenme Tarihi : 23 Ağustos 2021 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 23 Ağustos 2021 Pazartesi