­ YILDIRIM DARÜŞŞİFASI | Kültür Portalı

Yıldırım Darüşşifası - Bursa

Yapı, ilk Osmanlı hastanesidir. 1390-1394 yıllarında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan külliyenin bir bölümüdür. Malzemesi taş ve tuğladır. Yapı, tuğla ayaklara oturan kemerlerin taşıdığı revak sırası ile onun arkasında sıralanmış oda ve salonlardan oluşmuştur. Giriş kapısının iki yanındaki derin hücreler, hastaların ilk başvuru için bekleme yerleridir. Girişin iki yanındaki oda tabipler ve eczacılar için ayrılmıştır. Giriş kapısının karşısındaki salon 7.70 x 9.50 metre boyutlarındadır. Üzeri kubbe ile örtülüdür. Revakların iki yanına yerleştirilen 3.30 x 3.60 metre boyutlarındaki on'ar adet odanın üzerleri yuvarlak tonoz örtülüdür. Her odada ocak bulunmaktadır. Kuzeydoğu yönünde yer alan minareye, asıl ibadet yerindeki bir kapıdan çıkılmaktadır. Onaltıgen tuğla gövdeli, şerefe altı, beş sıra stalaktitli, korkuluk, petek ve külahı sıvalıdır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Darüşşifa
Yıldırım Caddesine gitmekte olan Ankara Yolu güzergahındaki otobüslerle ulaşım sağlanabilir.
Yıldırım Caddesi 3. Amaç Sokak Yıldırım/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11731    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Eylül 2021 Salı