­ ŞEHZADE MAHMUT TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şehzade Mahmut Türbesi - Bursa

Muradiye bloğu içinde bulunan türbe, 1506 yılında II. Bayezıd’ın oğlu Şehzade Mahmut için annesi Bülbül Hatun tarafından, Mimar Yakup’a yaptırılmıştır. Şehzade Mahmut’dan başka oğlu Şehzade Musa, Orhan, Emir ve Mahmut’un annesi Bülbül Hatun’un mermerden yapılmış sandukaları bulunmaktadır. Kesme taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı sekizgen planlı türbe; iki sıra kirpi saçaklı, dışardan kurşunla kaplı bir kubbe ile örtülüdür. Yapının kuzeybatıya rastlayan yüzüne dört mermer ayağı birleştiren Bursa tipi kemerli giriş mekanı yerleştirilmiştir. Giriş kapısı dıştan basık, içten Bursa tipi kemerle çevrilidir. Duvarlar içeride pencere üstüne kadar, üzerinde altın yaldızlı, baskı tekniği ile yapılmış motifler bulunan lacivert ve turkuvaz renkli altıgen çinilerle kaplıdır. Etrafını ise beyaz, lacivert turkuvaz renkte çiçek motifli bordür çevirmektedir. Duvarların üst kısmı ve kubbe çok renkli kalem işçiliği ile bezenmiştir. Mihrabı dört sıra stalaktitli, kapı ve pencere kapakları orijinal olup ahşap işçiliği ilginçtir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Türbe
Bursa Merkezden Muradiye Mahallesine gitmekte olan otobüslerle ulaşım sağlanabilir.
Muradiye Mahallesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8091    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2020 Perşembe