­ KARAGÖZ EVİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Karagöz Evi Müzesi - Bursa

Gölge oyununun öncüsü kabul edilen Şeyh Küşteri, Karagöz ve Hacivat’ın hatıraları, Bursa’da sembolleştirilmiştir. Bursa’nın en eski kabristanı olan Çekirge Caddesi’ndeki Yoğurtlu Baba Dergahı’nda bulunduğu düşünülen kabir, 1950 yılında anıt mezara dönüştürülmüştür. Beton, geniş platform üzerindeki sembolik bir perdeye Karagöz ve Hacivat’ın çiniden rölyef heykelleri yaptırılmıştır. Anıtın arkasında temsili üç mezar taşı vardır. Anıt mezarın hemen karşısında yer alan Karagöz Müzesi, geleneksel gölge oyununun yanı sıra, farklı etkinliklerin de yapıldığı bir kültür merkezi özelliğini taşımaktadır. Türkiye’nin tek Karagöz Müzesi olan binada, düzenli olarak Karagöz gösterileri yapılmaktadır. 1997 yılında açılan müzede, Şinasi Çelikkol’un özel koleksiyonundan geleneksel Karagöz figürleri ile çeşitli ülkelerden toplanan kukla ve gölge oyunları figürleriyle Türkmen ve Yörük köylerine ait etnografya eserleri sergilenmektedir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Kültür Turizmi
Hacivat Karagöz Anıtı ve Karagöz Müzesi Çekirge Caddesi üzerinde karşılıklı olarak yer alır. Çekirge Semti'ne dolmuş ve otobüslerle ulaşılabilir.
Çekirge Caddesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 24005    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 07 Nisan 2021 Çarşamba