­ MURADİYE CAMİİ VE MEVLEVİHANESİ | Kültür Portalı

Muradiye Camii Ve Mevlevihanesi - Edirne

Küçükpazar semtinde Sarayiçi'ne egemen bir tepeye II. Murat tarafından yaptırılmıştır. Yazıtında tarih yoktur. Vakfiyesine ve kaynaklara dayanılarak 1426 yılına tarihlenir. Mimarı bilinmemektedir. Yan mekanlı (zaviyeli) camilerin en güzel örneklerindendir. Ana mekan, arka iki kubbeli mekan ve son cemaat yeri, avlusunda da şadırvan vardır. Cami dış görünüşünün yalınlığına karşın İç süslemesi yönünden XV. yüzyıl Osmanlı Sanatı'nın en önemli yapıtlarındandır. Mihrap ve duvarları kaplayan çiniler, Türk çini sanatının en güzel örneklerindendir. Mihrap önü kubbeli mekanın duvarları doğal çiçek motifleri ile işlenmiş altıgen mavi, ak çini levhalarla, bunların arası da firuze renkli düz üçgen levhalarla kaplıdır. Çini mihrapta renkli sır ve sıratlı tekniği başarılı bir biçimde kullanılmıştır.

Kaynak: Edirne Valiliği.(2013). 81 İlde Kültür ve Şehir, Edirne (1.Baskı)

Edirne Gezilecek Yerler

Şehir merkezinde yürüme mesafesinde bulunmaktadır.
Küçükpazar/EDİRNE

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 20877    Eklenme Tarihi : 31 Aralık 2012 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 14 Haziran 2021 Pazartesi