­ GÜLŞAH HATUN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Gülşah Hatun Türbesi - Bursa

Muradiye bloku içinde yer alan türbe XV. yüzyılda yaptırılmıştır. Türbe Fatih Sultan Mehmet’in eşlerinden, Şehzade Mustafa’nın annesi Gülşah Hatun’a aittir. Küçük eyvan görümündeki bir girişe sahip türbede ana hacim kare planlıdır. Kubbe içeriden baklava motifleri veren bir kuşağa, dıştan sekizgen kasnağa oturmaktadır. Duvar kalınlıkları 0.82 x 0.85metre arasında farklılık göstermektedirler. Beden duvarlarındaki sivri kemer alınlıklı, mermer söveli altı pencere ile kasnakta bulunan dört sivri kemerli, alçı şebekeli pencere içerinin aydınlanmasını sağlamıştır. Girişteki küçük eyvanın iki yanında mihrabiyeler bulunmaktadır. Kapı sövesi mermer olup üstüne tuğlarla dokuz dilimli bir taç işlenmiştir. Duvarları iki sıra tuğla, bir sıra taş ile örülmüştür. Alt silmede bir, kubbede iki sıra kirpi saçakla duvarlar sonuçlandırılmıştır. Türbenin içinde biri Gülşah Hatun’a, diğeri II. Bayezid’ın oğlu Şehzade Ali’ye ait mermerden yapılmış iki sanduka yer almaktadır. Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

The Gülşah Hatun Tomb

The tomb, located in the Muradiye complex, was built in the 15th century. It belongs to Gülşah Hatun, the wife of Fatih Sultan Mehmed, and the mother of Şehzade Mustafa. The main area is made in a square plan and has the appearance of a small eyvan. The dome is octagonal and has lozenges motifs from the inside. The walls' thicknesses vary between 0.82 x 0.85 meters. The six windows on the main walls and the four pointed arches on the pulley, illuminate the interior. There are two libraries in a mihrap shape, on both sides of the little eyvan in the entrance. The door is in marble decorated with a nine-sectioned crown with bricks on it. The walls are built of two rows of bricks and a row of stones. Inside the tomb, there are two marble sarcophagus; one belonging to Gülşah Hatun, one to Bayezid's son, Prince Ali. Source : Bursa Provincial Directorate of Culture and Tourism

Türbe
İnanç Turizmi
Bursa merkezden Muradiye semtine otobüslerle gidilerek ulaşılabilir. You can reach the Muradiye area via buses going from the city center.
Muradiye Mahallesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1290    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Mayıs 2018 Salı