­ DİKİLİ TAŞ / OBELİSK | Kültür Portalı

Dikili Taş / Obelisk - Bursa

Asklepiodos’un oğlu L. Cassius Philiscus anısına II. yüzyılda dikilmiştir. Kare prizma bir kaide üzerinde, altta kalın ve üstte doğru düzenli bir biçimde incelerek yükselen, bu görünümüyle bir kama veya meç izlenimi uyandıran anıtın, başlangıçta 6 parça ve 15.5 metre yüksekliğinde olduğu ve ucunda bir “kuş’’ heykelciğinin bulunduğu öne sürülmektedir. Zamanla en üsteki kuş heykelciği bir nedenle yok olmuştur. Kaidede üçgen prizmatik dikili taşın iki yanında, görülen ayak izleri ve bağlantı yuvaları, bu kısımda bronz heykellerin bulunduğunu işaret etmektedir. Anıtın alt kısmında toprağa gömülü olan bölümde mezarın yer aldığı, zaman zaman yapılan kaçak kazılar tarafından da görülen çukurlarda iri moloz taşlar ve duvar izlerinin bulunması, buranın bir tümülüs mezar odası sitilinde yapılmış olduğunu belgelemektedir. Günümüzde kaidesi üzerinde beş parça halinde 12 metrelik bölümü durmaktadır. Halk arasında “Beş taş”, “Dikilitaş”, “Nişantaşı” olarak adlandırılmıştır.

Bursa Gezilecek Yerler

Anıt
Dikilitaşa İznik İlçesi’ne bağlı Elbeyli Beldesi güneyinde yer almaktadır.
Elbeyli Beldesi Fırınaltı Mevkii İznik/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15228    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 07 Nisan 2021 Çarşamba