­ ALAADDİN-İ MISRİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Alaaddin-i Mısri Türbesi - Bursa

İznik’i fetheden Orhan Gazi'nin ilim ve din eğitimine önem verdiği, Osmanlıların ilk medresesini oğlu Süleyman Paşa adına inşa ettirdiği ve burada bir çok bilim adamı yetiştiği bilinmektedir. Alaaddin-i Mısri Süleyman Paşa Medresesi'nde dersler vermiş, bir çok gencin eğitimine katkıda bulunmuştur.

Adını taşıyan Alaaddin-i Mısri Sokağı'ndaki türbe, doğu-batı uzantılı dikdörtgen planlı bir yapı içinde ve üzeri ahşap çatı ile örtülü iken, günümüzde sadece duvarları görünmektedir. Türbe yoldan 0.90 metre aşağı seviyededir. Biriket duvarlarla çevrilmiş olan saha 4.55 metre kuzey-güney, 7.45 metre doğu-batı uzantılıdır. İçinde üç tane kitabeleri belirlenemeyen sanduka yer almaktadır. 1 no’lu sandukanın başucu 1.40 metre, ayakucu 1,05 metre, uzunluğu 2,68 metre ve kalınlığı 0.21 metre olan duvarla çevrelenmiştir. Duvar yüksekliği 0.45 metredir. Doğu-batı uzantılıdır. 2 no’lu sanduka kuzey duvarına bitişik doğu-batı uzantılıdır. Kısa boylu olup, sekiz satırlık bir kitabesi vardır. Diğer sandukaların uzunluğu 3.55 metre, eni 1.33 metredir. Başucunda dört adet antik sütun parçaları, ayak ucunda girlantlı lahit parçası vardır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Türbe
İznik merkezindeki Eşrefzade Mahallesi yer almaktadır.
Eşrefzade Mahallesi İznik/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6827    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 12 Mayıs 2020 Salı