­ ABDAL KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Abdal Köprüsü - Bursa

Bursa köprüleri içinde özgün yapısını oldukça korumuş olarak günümüze ulaşabilen Abdal Köprüsü, Nilüfer Çayı üzerinde Abdal Çelebi adındaki bir tüccar tarafından 1669 yılında yaptırılmıştır. Orijinalinde 12 gözlü, 5.20 metre genişliğinde olan Abdal Köprüsü’nün orta kısmında karşılıklı olarak biri kapalı diğeri açık iki nöbetçi noktası vardır. Açık olan nöbetçi noktası alttan beş kornişle desteklenmiş, kapalı bölümünün hemen hemen tümü zaman içinde tahrip olmuştur. Kesme taşlardan yapılan köprünün, genişlikleri 2.60-3.60 metre arasında değişen ayakları, suyun akış yönüne göre dışa çıkık üçgen prizma kalkanlar, ters yönde ise destek duvarlarından oluşmaktadır. Köprünün ortası, su seviyesinden 4.85 metre yüksekliktedir. 1978 yılında taşıt trafiğine kapanmıştır. Abdal Köprüsü'nde yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda, daha önce altı gözlü görülen köprünün on bir gözü ortaya çıkarılmıştır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Köprü
Kültür Turizmi
Acemler ile Hürriyet-İstiklal mahalleleri arasında, tarihi eski Mudanya yolunun geçtiği güzergahta bulunmaktadır.
Acemler Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11741    Eklenme Tarihi : 07 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Ağustos 2021 Perşembe