­ BURDUR ARKEOLOJİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Burdur Arkeoloji Müzesi - Burdur

Burdur Müzesi binası, müzenin bahçesinde bulunan medreseden geri kalan Osmanlı Pirkulzade Kütüphanesi’nin mimarisinden esinlenerek yapılmıştır.

Fotoğraf: Official Turkish Museums

1956 yılında kurulan ve 2001 yılında yeniden düzenlenen Burdur Müzesi, Hacılar, Kuruçay, Höyücek Höyükleri, Boubon, Kibyra ve Sagalassos kazılarından çıkarılan, müsadere ve satın alma yoluyla kazandırılanlar ile birlikte 60 binden fazla kültür varlığına sahip, Türkiye’nin en zengin müzelerindendir.

Burdur Müzesi 2008 yılında “Gezilip Görülmeye Değer Müze” ödülünü almıştır. Neolitik Çağ'dan günümüze kadar eşsiz örnekleri görmek mümkündür.

Müze üç kısımdan oluşmaktadır. Üst katta Neolitik ile Erken Kalkolitik Çağlara ait buluntular ile Eski Tunç Çağı buluntuları bulunmaktadır. İkinci kısım olan giriş katı üç bölüm olarak düzenlenmiştir. Birinci bölümde Sagalassos Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan buluntular yer almaktadır. Roma’nın en iyi imparatorlarından olan İmparator Hadriani ve Marcus Auralius’a ait dev heykeller burada sergilenmektedir.

Fotoğraf: Burdur Müze Müdürlüğü

İkinci bölümde Kibyra Antik Kenti kazılarında çıkarılan, av sahnesinin canlandırıldığı frizler yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise Kremna Antik Kenti kazısında çıkarılan dokuz adet birinci sınıf mermer heykeller bulunmaktadır.

Burdur Arkeoloji Müzesi'nde sergilen önemli eserler

Pirkulzade Kütüphanesi

Osmanlı mimarisinin güzel bir örneğidir. Müzenin bahçesinde bulunan binanın kitabesi yoksa da kitaplardaki mühürlerde 1239 (1823) tarihi vardır. 1240 tarihli vakfiyeye göre, Burdur Müftüsü Küçük Şeyh Mustafa Efendi tarafından yaptırılmıştır.

Burdur Müzesi de Pirkulzade Kütüphane binası örnek alınarak inşa edilmiştir.

Dans Eden Kızlar Frizi

Sagalassos Antik Kenti’nde, Kuzeybatı Heroon’un orta kısmında neredeyse bire bir ölçekte yontulmuş “dans eden kızlar frizi” yer alır. Bu friz Heroon’un etrafını çevreler. Kızlardan birisi zither ( kanuna benzeyen bir çalgı) çalar ve on üç adet dans eden kız bir halay oluşturur.

Bugün Burdur Müzesinde sergilenen bu friz, MÖ 10 – MS 10 yıllarına tarihlendirilir.

Güneş Saati

Sagalassos’da Heroon önünde yapılan kazılarda bulunan güneş saati MS 2. yüzyıla tarihlendirilir. Güneş saati; aslan ayağı formunda bir kaide üzerinde 60 derecelik açıda bir halka şeklindedir.

Saat halkasının kenarında bu saati yaptıran kişinin adı yazmaktadır. Saat içinde bulunan sabit gösterge çubuğu noksandır.

Satyr ve Apollo Heykelleri

Sagalassos Hadrian Çeşmesi’nin üst katında sağ nişte yer aldığı tahmin edilen mermer Satyr heykeli ve çeşmenin alt katındaki merkez nişte Apollo Klarios kült heykelinin benzeri dört buçuk ton ağırlığındaki heykel müzede sergilenmektedir.

Dionysos ve Satyr Heykel Grubu: Sagalassos Antoninler Çeşmesi’nde yapılan kazılar sonrası ortaya çıkarılan bu heykel grupları, anıtın iki yanındaki büyük edikulalarda yer alır ve çeşmenin en özgün heykelleridir. MS 2.yüzyıla tarihlendirilir.

Antoninler Çeşmesi Heykelleri

İki adet Dionysos ve Satyr heykel grubu dışında, anıtın ortasındaki nişlerde Nemesis, Asklepios ve ona çok benzeyen başka bir heykel, Koronis, Apollo ve Hygieia heykelleri yer alır.

Bugün bu heykeller, Burdur Müzesi alt kat seksiyonunda sergilenmektedir.

Ostothekler

Sagalassos ölü gömme kültü hakkında bilgi veren bu ostothekler, Erken İmparatorluk Dönemi’ne tarihlendirilir.

Lahit Kapağı

Karacaören’de bulunan lahit kapağı, MS 2.-3.yüzyıla tarihlenir. Klinede yatar pozisyonda bir karı koca betimlenmiştir.

Hacılar Kapları

Anadolu’nun en eski yerleşik yerlerinden birisi Hacılar’dadır. Burdur’un 25 kilometre batısında yer alır ve bugüne dek bilinen yerleşimlerin en ünlü ve en zenginlerinden biridir.

MÖ 6500’e gelindiğinde insanlar bu bölgeye yerleşmiş durumdadır. Bu insanlar kendi seramik kap-kacaklarını üretir ve kerpiç mimarilerini geliştirmişlerdir. Hacılar Seramiğinde genel olarak, zigzaglar, geometrik şekiller, boyalı üçgenler, dalgalı çizgiler, benekler ve hayvan figürleri vardır.

Hacılar seramiği, yalnız Anadolu’nun değil döneminin en önemli, en özgün seramikleri ve sanat eserleridir.

Kaynak: Burdur Müze Müdürlüğü, Kültür Envanteri, Ankara 2007

Burdur Gezilecek Yerler

Burdur Merkez Konak Mahallesinde bulunmaktadır.
Özgür Mh. Halk Pazarı Cd. No:3 BURDUR
+90 (248)-233-10-42
+90 (248)-233-87-63
burdurmuzesi@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 35588    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Ağustos 2021 Çarşamba