­ GÖMME | Kültür Portalı

Gömme - Bingöl

• 1 kg ayran
  • 1/2 kg tereyağı
  • sarımsak

Gömme Nasıl Yapılır

Özellikle kış mevsiminde yapılan Bingöl'e özgü bir yemek çeşididir. Kullanılan malzemeye göre bir kaç isim alır. Asıl gömme killi topraktan yapılmış özel bir ocakta pişirilmekle beraber bazan iki sac arasında pişirilir. Hazrılanan hamura (mayasız olacak, sadece un ve suyla yoğrulacaktır) ocağın büyüklüğüne göre kalın ve yuvarlar bir ekmek şekli verilir. Kızgın ocağın tabanı temizlendikten sonra ocağa konur. Üzerine sac kapatılır, ateşle örtülür ve pişirilmeye bırakılır. İyice pişirilen ekmek çıkarılır. Biraz soğutulur ve geniş bir kabın içine ufak ufak doğranır. Üzerine sarımsaklı ayran dökülür. Ayrıca bir tavada eritilen kızgın yağ dökülerek hoşafla birlikte servis yapılır...

Kaynak: Alay, O. (1996). Kültür Dünyamızda Bingöl. Ankara: Meg Ajans.

Bingöl Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 17206    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 26 Nisan 2022 Salı