­ EHRAM VE EHRAM ÜRÜNLERİ | Kültür Portalı

Ehram ve Ehram Ürünleri - Bayburt

Bayburt el sanatlarında ihram önemli bir yer tutar. Yörede ihram veya Ehram olarak tabir edilen, tamamen yünden ihram tezgahında dokunmak suretiyle hazırlanan ve Bayburt’ta bayanların örtünmek amacıyla kullandığı yerel bir giysidir. Eski bir Türk geleneği olan ihram dokunma sanatının tarihi Bayburt’ta eskilere dayanır. Ham maddesi Koyun yünü olan ihram genç kızların ve kadınların maharetli ellerinde bir sanat eseri olarak şekil bulur ve dokunur. İhramda renk çok önemlidir. Genelde beyaz genç kızların,mor, boz orta yaştaki kadınların,mor-siyah ihram ise yaşlı kadınların tercih ettiği ihramlardır. 1,5X2 metre ebadında yapılan ihram için temizlenmiş yaklaşık 2,5 kg. koyun yünü gereklidir. Günümüzde ihram olayı eskisi kadar fazla kullanılmadığı için asıl görevi olan örtünme yanında yatak örtüsü,modern ize edilmiş kadın giysileri (Yelek, heybe, şal, fular, v.s). kravat gibi gayelerle de kullanılmaktadır. İhram, renkleri yanında üzerlerinde bulunan desenlerle adlandırılır. Bunlar Arıdala ters kondu, Pirinç deni, Elma şeleği, Kar tanesi, Çark yıldızı, Uçan kuşlar, Gordo, Mercimekler ve Elifler v.b. gibi. Bayburt’ta bayanların örtünmek amacıyla kullandığı yerel giysidir. Günümüzde ihram eskisi kadar fazla kullanılmadığı kendi tasarım ve üretimimiz olarak yatak örtüsü, masa örtüsü, modernize edilmiş kadın giysileri (yelek, şal, fular, , şapka vs.) kravat ve çanta gibi aksesuarları üretilmektedir..
Görüntülenme Sayısı : 13914    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 28 Temmuz 2017 Cuma