­ KUŞKAYASI YOL ANITI | Kültür Portalı

Kuşkayası Yol Anıtı - Bartın

Amasra-Bartın karayolu üzerinde Amasra'ya 4 kilometre uzaklıktaki anıt, Gaius Julius Aguilla tarafından Roma İmparatoru Tiberius Germanicus Claudius adına M.S. 41–54 yılları arasında yaptırılmıştır. Anadolu’da tek olduğu bilinen anıt, kayalara oyulmuş insan figürlü başsız bir heykel, hakimiyeti sembolize eden bir Roma kartal figürü, iki kitabeden oluşmaktadır. Kitabelerde “Devletlerarası barış ve dostluk adına ve İmparator Germanicus’un hakimiyeti anısına, Gaius Julıus Aquila dağı yardı ve bu dinlenme yerini kendi özel ödeneği ile yaptırdı” ibaresi bulunmaktadır. Anıtın önünden geçen Roma Yolu’nun 1 kilometre aşağısında Cevizlik Vadisi’ndeki Kemerdere Köprüsü’ne ulaşılabilir.

Bartın Gezilecek Yerler

Anıt
Kültür Turizmi
Bartın - Amasra Karayolu Taşköprü Mevkii'nde sola sapılır. Kaman ve Kazpınar köyleri geçildikten sonra tepede Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kaçma Kurtulma Eğitim Merkezi'ne ulaşılır. Anıt, tepeden Amasra'ya doğru 700-800 metre kadar inildikten sonra soldadır.
Amasra/Bartın

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12290    Eklenme Tarihi : 16 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Nisan 2021 Perşembe