­ DUT PEKMEZİ | Kültür Portalı

Dut Pekmezi - Artvin

Dut Pekmezi Dut ağacından alınan dutların içinde eğer var ise; çalı parçalırı, sinek ve böcekler ayıklanarak yıkanır. Yıkanan dutlar geniş, büyükçe bir tencere, teşti ya da kazan diye adlandırılan büyük bir kap içerisine konularak, üzerine su ilave edilir. Bu şekilde yarım saat kadar kaynatılır. Daha sonra kevgir, uygun büyüklükte bir kabın üzerine yerleştirilir. Kevgirin üzerine de temiz bir tülbent serilerek, kaynatılan dut buradan süzülür. Kalan taneler tülbent yardımıyla iyice sıkılır ya da bir çuval içerisine konularak iyice sıkılması için üzerine ağırlık (taş v.b.) bastırılır. Elde edilen dut suyu tekrar ocağa koyularak kaynatılır. Kaynatma sırasında üzerinde biriken köpük, bir kevgir vasıtasıyla sürekli olarak alınır. Kıvamına geldikten sonra (bal kıvamında akıcılık) kap ateşten indirilerek, süzgeçten geçirilir. Daha sonra tencere ya da başka bir kaba doldurularak, soğumaya bırakılır.