­ YEDİKIR BARAJ GÖLÜ | Kültür Portalı

Yedikır Baraj Gölü - Amasya

Yedikır Baraj Gölü ya da diğer adıyla Yedikuğular Kuş Cenneti Suluova ilçe sınırları içinde Amasya il merkezine 35 kilometre, Suluova’ya 8 kmilometre Merzifon’a ise 12 kilometre uzaklıktadır. Yedikır Barajı Yaban Hayatı Koruma Sahası yaklaşık 900 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Sahanın 600 hektar kadarını göl oluşturur. Geri kalan kısmı, içinde sosyal tesisler ve piknik alanlarını barındıran sazlık ve ağaçlandırma alanıdır. 1985 yılında tamamlanan baraj gölünün kısa bir süre içerisinde pek çok kuşun konaklama alanı haline gelmesiyle Yedikır 1989 yılında Yaban Hayatını Koruma Sahası ve SİT alanı ilan edilmiştir.

Barındırdığı kuşlar ve yaban hayvanları bakımından oldukça zengin olan bölge Türkiye’de “Önemli Kuş Alanı” statüsüne sahip yerlerden biridir. Bazı kaynaklara göre 100’den fazla kuş türünün yaşadığı Yedikuğular Kuş Cenneti’nde görülebilen kuşların bazıları küçük batağan, bahri, karabatak, gribalıkçıl, büyükbalıkçıl, küçükbalıkçıl, sakarca, boz kaz, angıt, fiyu, boz ördek, çamurcun, yeşilbaş, kılkuyruk, elmabaş patka, büyük tarakdiş, sakarmeke, kervan çulluğu, büyük karabaş martı, karabaş martı ve turnadır.

Baraj gölünün çevresi tüm doğal güzelliği korunarak, bazı sosyal tesisleri de barındıracak biçimde gezi ve piknik alanı olarak düzenlenmiştir. Bahar ve yaz ayları boyunca bölgede yaşayanların ve Amasya’da ziyaret amaçlı bulunanların uğrak yeri haline gelen Yedikır, etrafındaki yürüyüş parkurları, basketbol ve tenis kortu gibi sportif seçenekleri ve piknik alanlarıyla size doğanın tam kalbinde keyifli vakit geçirebileceğiniz bir gün sunar. Göl çevresi, amatör olta balıkçılığı yapmak isteyenler için de vazgeçilmezdir.

Amasya gezilecek yerler

İl merkezine 35 kilometre., Suluova’ya 8 kilometre., Merzifon’a 12 kilometre. uzaklıktadır.
Yedikır Barajı, Suluova Amasya

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 26768    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 20 Ekim 2021 Çarşamba