­ ABDİGÖR KÖFTE | Kültür Portalı

Abdigör Köfte - Ağrı

Abdigör Köfte İçin Gerekli Malzemeler:

  • 1 kg dana bonfile
  • 2 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • 2 çorba kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 2 paket toz bulyon 500 gram tereyağı
  • 1 kg baldo pirinç, tuz

Garnitür için:

  • 2 adet patlıcan
  • 250 gram sivri biber
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 kg domates

Abdigör Köfte Yapılışı:

Bonfileler, yöreye ait taş üzerinde tahta tokmakla 25 dakika sinir ve yağları ayrılacak şekilde dövünlür. Ete 2 tatlı kaşığı tuz eklenir. 25 dakika daha dövülür. Dövme işlemi bittikten sonra, macun kıvamına gelen ete, ince kıyılmış soğan, karabiber, toz biber, yumurta ve un eklenip yoğurulur. Diğer tarafta, geniş bir tencereye, yarısını geçecek kadar su konur. 2 tatlı taşığı tuz eklenir. Kaynamaya yakın suya 1 paket toz bulyon atılır. Köftelik malzemeden ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, ıslak el ile şekil verilir ve suya atılır. Tencerenin kapağı kapatılıp, 20-25 dakika harlı ateşte pişirilir. Köfteler piştikten sonra, suyu süzülür. Tencereye 150 gram tereyağı konur. Yıkanmış pirinç, 1 paket toz bulyon ve su eklenir. 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilip, pişmeye bırakılır. Demlenen pilav havuz şeklinde tabaklara konur. Köfteler, tereyağında kavrulur. Servis tabağında pilavı havuz şeklinde açılır. Üzerine köfteler bırakılır. Diğer tarafta daha önceden hazırlanıp, kabuğu soyulmuş ve ufak doğranmış 50 gram tereyağında sote edilmiş domates sosu ilave edilir. Garnitürle süsleyerek servis yapılır.

Kaynak: 2011 Ağrı Kültür ve Turizm Rehberi

Ağrı Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 4620    Eklenme Tarihi : 09 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2020 Perşembe