­ ALTIGÖZ KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Altıgöz Köprüsü - Afyonkarahisar

Şehir merkezinde Çetinkaya Mahallesi ve Cirit Kayalığı'nın kuzeyinden akan Akarçay üzerinde yer almıştır. Afyonkarahisar’dan Çıkrık-Ambanaz (Beyyazı) üzerinden Han Köy'e, Kumartaş (Erenler) - Sipsin (Çayırbağ) üzerinden Gazlıgöl ve Eskişehir’e giden eski yol üzerindedir. İkisi yuvarlak dördü sivri olmak üzere altı adet kemerli gözü vardır. Bu nedenle Altıgöz Köprüsü olarak adlandırılmıştır. Moloz taş dolgu üzeri, iri kesme taş kaplamalı, yer yer devşirme taş kullanılmıştır. Dalgakıranların bulunduğu kuzeybatı cephesinin güney duvarı üzerinde devşirme bir yazıt bulunmaktadır. Eski korkuluk taşları büyük bir olasılıkla bugünkü adı Süğlün Köyü olan antik Prymnessos Şehri'nin tiyatro basamaklarından yapılmıştır. “Kometos Theodosiou’nun eseri” diye yazılı Grekçe yazıt, eğer bir başka yerden devşirilerek getirilmemişse, bugünkü köprünün yerinde, Bizans döneminde yapılmış bir başka köprünün varlığından söz etmek mümkündür.

Köprü üzerinde bulunan yatay dikdörtgen şekilli kitabeye göre, 1209 yılından önce Oğuz oğlu Sabıküddin Ebül Vefa İlyas Bey tarafından yaptırılan köprü, vasiyeti üzerine de oğlu Ebu Hamid Hacı Mehmed bin İlyas tarafından 606 (1237) yılında bugünkü haliyle onartmıştır. Müstakil olan kitabenin sol tarafında gayet ufak ve karışık sekiz satır daha yazı varsa da okunamamaktadır. Şer-i mahkeme sicilinde Akkoyunlular’a ait olduğu belirtilen köprü, 1072 (1661-62) tarihinde, Abdülgaffar adlı bir kişi tarafından yeniden onartılmıştır. Son olarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, 1985 yılında tamir ve restorasyonu yapılmıştır. Akarçay’ın içine düşen ve 1980 yılında müzeye kaldırılmış olan onarım kitabesi tekrar orijinal yerine yerleştirilmiştir.

Kaynak: "Anadolu'nun Kilidi AFYON" kitabından 12.03.2013 tarihinde kaydedilmiştir.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Köprü
Kültür Turizmi
Afyonkaranisar Merkez Çetinkaya mahallesi ve Cirit kayalığının kuzeyinden akan Akarçay üzerinde yer almıştır.
Afyonkarahisar Şehir Merkezi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6662    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 12 Kasım 2019 Salı