­ HALILAR | Kültür Portalı

Halılar - Adıyaman

Adıyaman'da dokunan halılar 2 grupta incelenebilir: Dağ köylerinde dokunan Alikan ve Teşikan halıları halkın günlük ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte uzun tüylü ve kaba olarak dokunmaktadır. İlçe merkezleri ve yakın köylerde geleneksel malzemelerle dokunan Pişinik halıları, narin, tüy yüksekliği kısa olan halılardır ve sipariş üzerine üretilir. Genellikle büyük şehirlerle yurt dışına satılmaktadır. Halılarda kullanılan temel renkler; sarı, mavi, kırmızı, yeşil, lacivert, kahverengi ve kremdir. Geleneksel üretim tarzında, halı ve kilimin belli başlı hammaddesi olan yünün çeşitli aşamalardan geçmesi gerekir. Adıyaman halılarının özelliği yüzlerce yıldan bu yana her aşamada doğal yöntemlerin kullanılmasıdır. Köylerde genelde ilkbaharda kırkılan yünler yıkanıp kurutulduktan sonra yün tarağında taranır. Daha sonra iğ adı verilen aletlerde döndürülüp büküm verilen yünler çıkrıkta sarılarak kullanılmaya hazır hale getirilir. Halı dokumada kullanılan ipler, çeşitli bitkilerden elde edilen kök boyalarla renklendirilir. Çileler haline getirilen yünler doğal yöntemlerle boyandığından dokunan halıların ömrü de oldukça uzundur. Kaynakça: Adıyaman İl Kütür ve Turizm Müdürlüğü'ne aittir.

Görüntülenme Sayısı : 5449    Eklenme Tarihi : 05 Haziran 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 26 Ekim 2017 Perşembe