­

Coğrafi İşaret: Yumurta Topuk Çarşamba Ayakkabısı / Çarşamba Ayakkabısı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Yumurta Topuk Çarşamba Ayakkabısı / Çarşamba Ayakkabısı ibareli aşağıdaki logo ve mahreç işareti amblemi ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Yumurta Topuk Çarşamba Ayakkabısı / Çarşamba Ayakkabısı ibareli logo ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Yumurta Topuk Çarşamba Ayakkabısı / Çarşamba Ayakkabısı, üst yüzeyinde ve iç astarında dana ve keçi derisi ile tahta topuktan imal edilen el emeğine dayalı bölgesel nitelik taşıyan bir ayakkabı türüdür. Çarşamba’da 100 yılı aşkın bir süredir üretimi devam etmektedir.

Ayakkabının yumurta topuk yüksekliği yaklaşık 35 mm olup genişliği ayakkabının numarasına uygun fırınlanmış ağaç ökçe ile ayarlanır.

Kara lastikten “basıka” geçiş süreci Cumhuriyet döneminde az sayıda ayakkabı üretildiği, ustaların çarık ve kara lastikten esinlenerek deriyi tek dikişle bağlayıp tek parça olarak kesip basık formunu oluşturdukları ifade edilir. Tek parça saya ile oluşturulan “basıkın” en belirgin özelliği pürüzsüz, işlemesiz ve bağcıksız olmasıdır.

Bu ayakkabının yoğun olarak üretildiği dönemlerde topuk kısmındaki saya katlanarak kullanılmıştır. Bu kullanım şekli zamanla yaygınlaşmış sayanın bastırılarak kullanılmasından dolayı ayakkabıya “basık” tanımlaması yapılmıştır.

Beyaz çorabın üstünde, dar paçalı kül rengi pantolon, yelek ve sekiz köşeli kasketle giyilen bu ayakkabı delikanlı/külhanbeylerinin simgesi haline gelmiştir.

Yumurta topuk olarak bilinen ayakkabının özellikleri tamamen tek parça deri olup, yüksek topuklu, ince ve uzun uçlu olmasıdır.

Yumurta Topuk Çarşamba Ayakkabısı / Çarşamba Ayakkabısını diğer ürünlerden ayıran en önemli özellikleri; tamamen el işçiliği ile yapılan bir ürün olmasıdır. Çarşambalı ustalar yılların vermiş olduğu tecrübe ile ayakkabıları günümüze kadar getirmeyi başarmıştır. Ayakkabının bir diğer özelliği topuğuna basarak giyilebilmesi fakat topuğunda kırılma zedelenme olmamasıdır. Ayakkabı deri olduğundan çekildiğinde düzelerek tekrar eski formunu alır.