­

Coğrafi İşaret: Yahyalı El Halısı

Tescil No: 18

Yaklaşık 250 yıllık geçmişe sahip olan ve Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde üretilen Yahyalı El Halısı, geçmişte ilçenin en önemli istihdam kaynağı idi. Yaz aylarında yaylacılık yapan yöre halkı, yetiştirdiği hayvanların yünlerinden çözgü, atkı ve ilmelik iplerini hazırlayarak kış aylarında dokuma yapacakları malzemeyi temin eder. Yüksek Toros Dağlarında yayılan koyunlarının yünleri hem parlak hem de mukavemetli olduğundan Yahyalı El Halılarının malzeme kalitesi de artar, Yahyalı ilçesinde yetişen bitki ve meyve çeşitliliği ise boyar madde açısından oldukça avantaj sağlar. Yahyalı El Halılarının ayırt edici özelliği genellikle hakim renk olarak kırmızı, lacivert, kahve rengi, sarı, gri ve tonlarının kullanılmasıdır. Genellikle soğuk ve koyu rengin kullanılması ilçede hüküm süren karasal iklimin bir göstergesidir. Stilize edilmiş bitkisel ve geometrik motifler, köşe-göbek meydana getirecek şekilde halı yüzeyine dağıtılır. Bordür kısmı doğa ve bina manzaralarıyla süslenir. Lacivert, bordoya yakın kahverengi, koyu yeşil, kırmız ve tonları ana renklerdir. Devetüyü, beyaz, sarı gibi renkler de az miktarda kullanılır. Yahyalı El Halılarında kullanılan bütün malzemeler (çözgü, atkı, ilmelik ip) yündür. Yahyalı El Halılarında genellikle stilize edilmiş bitkisel desenler ve geometrik desenler kullanılır. Mitolojik figürlere de rastlanır.

Yahyalı El Halıları yöre ile özdeşleşen, yüzyıllardır üretilen ve yöreyle bilinen halılardır. Üründe kullanılan motifler yöredeki kültürel birikimi yansıtmakta olup, motif, kompozisyon ve renk seçimi ustalık gerektirmektedir. Ürün beşeri unsurlar ve ün bağı ile yöreye bağlı olup yünlerin temini, boyanması ve halının dokunması işlemleri coğrafi sınır içerisinde gerçekleştirilmelidir.