­
Karanlık Kilise ‘de Son Akşam Yemeği'nden sonra gelen Yahuda'nın İhaneti sahnesi, İsa siklusunda, passion dönemi içinde yer alır. Konu Matta, Markos, Luka ve Yuhanna’da bulunur.

TGA

Matta İncili'nde olay şöyle geçmektedir:

“İsa daha konuşurken, Onikiler'den biri olan Yahuda geldi. Yanında, başkâhinlerle halkın ileri gelenleri tarafından gönderilmiş kılıçlı sopalı büyük bir kalabalık vardı. İsa'ya ihanet eden Yahuda, “Kimi öpersem, İsa O'dur, O'nu tutuklayın” diye onlarla sözleşmişti. Dosdoğru İsa'ya gidip, “Selam, Rabbî!” diyerek O'nu öptü.

İsa, “Arkadaş, ne yapacaksan yap!” dedi. Bunun üzerine adamlar yaklaştı, İsa'yı yakalayıp tutukladılar. İsa'yla birlikte olanlardan biri, ani bir hareketle kılıcını çekti, başkâhinin kölesine vurup kulağını düşürdü…”

Kapadokya bölgesinde görülen İhanet sahnelerinin çoğu olayların tümünü göstermektedir. İhanet sahnesinin merkezinde İsa ve Yahuda, iki yanda askerler ve sahnenin köşesinde baş kâhinin uşağı Malkhus'un kulağını kesen Simon Petrus betimlenmiştir.

Karanlık Kilise'de sahne kompozisyonunda, Yahuda İsa'nın solunda yer almış ve haleli resimlenmiştir.

Kapadokya'da Karanlık Kilise'deki şema Elmalı ve Çarıklı Kiliseler ‘inde benzer özellikler taşır. Asker gruplarının iki taraflı arka arkaya yerleştirilişleri, Simon Petrus'un Malkhus'un kulağını kesmesi gibi özellikler her üç kilisede yer alır.

Kaynaklar

Karanlık Kilise ’deki İsa Tasvirli Fresklerin Tarihsel Belge Değeri Kapsamında Korunma Durumunun Değerlendirilmesi, Sena Kanmaz, Akdeniz Sanat Dergisi, Cilt 16, sayı 29

Kapadokya Bölgesi Göreme Vadisinde Bulunan Karanlık Kilise Duvar Resimleri, Nermin Tanburoğlu, Yüksek Lisans Tezi, 2001