­

Coğrafi İşaret: Urfa Peyniri / Şanlıurfa Peyniri

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Urfa Peyniri / Şanlıurfa Peyniri ibaresi ve mahreç işareti amblemi ürünün kendisi veya ambalajının üzerinde kullanılır. Ürünün kendisi veya ambalajının üzerinde kullanılamadığında Urfa Peyniri / Şanlıurfa Peyniri ibaresi ve mahreç işareti, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Urfa Peyniri / Şanlıurfa Peyniri; Şanlıurfa ilinin adıyla bilinen ve belirtilen coğrafi sınır ile ün bağı bulunan bir peynirdir. Urfa Peyniri / Şanlıurfa Peyniri çiğ inek, koyun ve keçi sütlerinden veya bu sütlerin karışımı ile kendine özgü yöntemlerle üretilir.

Türk Gıda Kodeksi mevzuatına uygun olarak üretim sürecinin sonunda olgunlaştırılmamış / taze peynir olarak ve sertlik derecesine göre yarı sert ve sert olmak üzere salamurada olgunlaştırılmış peynir grubunda tüketiciye arz edilir.

Salamurada olgunlaştırılmış Urfa Peyniri / Şanlıurfa Peynirinde; çiğ sütün ısıl işlemi ile üretim söz konusu olup bu peynirin üretim tarihinden itibaren en az 120 gün süre ile salamurada olgunlaştırılarak piyasaya arz edilmesi sağlanır. Salamurada olgunlaştırılan Urfa Peyniri / Şanlıurfa Peynirinde;  kuru tuzlama ve/veya haşlama işlemi uygulanarak başlangıçta ürünün nem içeriği azaltılır. Tuzlama ile peynirde istenilen sert, sıkı ve daha az kırılgan bir yapıya sahip olması, haşlama işlemiyle birlikte elastik, iç ve dış yapışkanlığının daha az olması sağlanır. Böylelikle olgunlaşma sırasında proteolizden kaynaklanan yumuşama ve erime problemlerin önlenmesi amaçlanır. Olgunlaştırılmış Urfa Peyniri / Şanlıurfa Peyniri; geleneksel olarak yarım saat kadar suda bekletildikten sonra tüketilir.

Urfa Peyniri / Şanlıurfa Peynirinin ayırt edici karakteristik özelliklerinden birisi de sahip olduğu şeklidir. Peynirin kendine özgü şeklini alması için üretimde bölgede “parzın” olarak adlandırılan tülbentler kullanılır. Peynir üretiminde oluşan teleme parçalandıktan sonra “parzın” içerisine konularak hem peynir altı suyu uzaklaştırılır hem de peynire özel kısmen silindir veya konik şekli kazandırılır .

Taze / olgunlaştırılmamış olarak üretilerek Urfa Peyniri / Şanlıurfa Peynirine işlenecek çiğ sütler, en az pastörizasyon normlarına sahip bir ısıl işleme tabi tutulur ve üretim aşamalarında tuz kullanılmaz.

Urfa Peyniri / Şanlıurfa Peyniri; yağlılık sınıfına (kuru madde de süt yağı miktarı) göre tam yağlı veya yarım yağlı peynir sınıfında üretilir.