­

Coğrafi İşaret: Uluborlu Kirazı

Tescil No: 577

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi:  : Uluborlu Kirazı ibareli kendi logo ve menşe adı amblemi ürünün veya ambalajının üzerinde yer alır. Menşe adı amblemi ve Uluborlu Kirazı ibareli logo ürünün veya ambalajının üzerinde kullanılamadığında, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Uluborlu Kirazının bölgedeki ilk yetiştirilmesi 1966 yılına dayanır. Uluborlu Kirazı, Latince tür ismi Prunus avium L. ve çeşit ismi ‘‘0900 Ziraat’’ olan kirazlardan Isparta ilinin Uluborlu ilçesindeki meyve bahçelerinde üretilir.

Uluborlu Kirazının karakteristik renk, tat, meyve iriliği ve meyve eti sertliği gibi ayırt edici özellikleri temelde bölgenin coğrafi konumu ve bu kirazın üretim metodu ile ilgili ortaya çıkan özelliklerdir. Sert çekirdekli meyvelerde soğuklama ihtiyacının karşılandığı oranda; meyve iriliği, tadı ve aromasında artışlar meydana gelir. Uluborlu Kirazında istenilen renk, tat, meyve eti sertliği ve meyve iriliği özelliklerinin ortaya çıkmasında soğuklama ihtiyacının hangi oranda karşılandığı büyük önem arz eder.

Uluborlu ilçesi; dağlarla çevrili bir vadide, düz ova üzerine kurulu bir ilçedir. Uluborlu ilçesi, Isparta ilinin kuzey kesiminde Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi arasındaki geçit kuşağı üzerinde yer alır. İlçenin rakımı yaklaşık 1050 m olup ilçede yazların sıcak ve kurak, kışların soğuk ve yağışlı geçtiği Akdeniz iklimi görülür. Kiraz ağaçlarının meyve vermeye başladığı dönemden hasat zamanına kadar geçen sıcak yaz mevsimi boyunca meyveler güneşlenme ihtiyacını karşılarken vadi arasında ve ova düzlüğünde yer alan bölgede hâkim sürekli esinti, meyvelerin soğuklama ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Sürekli esintinin sağladığı bu ortam ve buna bağlı olarak meyvelerin istenilen soğuklama ihtiyacının karşılanması, Uluborlu Kirazının ayırt edici özelliklerinin oluşumunu sağlar. Özellikle meyvelerin oluşum süreci boyunca maruz kaldığı bölge ikliminden kaynaklanan esinti, soğuklama ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmakta böylelikle bu kirazda meyve eti sertliğinin istenen seviyelerde oluşumu sağlanmaktadır. Bu durum Uluborlu Kirazının raf ömrü bakımından dayanıklı ve nakliye için uygun bir ürün olmasını sağlayan faktörlerin başında gelir.