­

Coğrafi İşaret: Uluborlu Çeki Oyası

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi:  Uluborlu Çeki Oyası ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılmadığında, Uluborlu Çeki Oyası ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Uluborlu Çeki Oyası; 70 numara renkli merserize dantel ipi kullanılarak genellikle tığ ile örülen, çeki adı verilen ve yaklaşık 90 x 90 cm ölçülerindeki kare şeklindeki renkli yazmaların kenarlarına işlenen oyadır. 3 boyutlu olup sıklıkla tığ örgü tekniği uygulanır. Uluborlu Çeki Oyasının kolalama işlemi genellikle; ilkbahar aylarında toprağın altından çıkarılan latince adı Astragalus olan geven kökünün sütüyle yapılır.

Uluborlu Çeki Oyasında oya kökü yeşil renktedir. Üst sıra boyunca yer alan kirpiklerde beyaz ve sarı, çeki motifinde ise başta pembe, kırmızı ve sarı renk olmak üzere motif türüne göre her renk iplik kullanılır.

Uluborlu Çeki Oyasında Uluborlu ilçesinde en yaygın olarak tığ işi gül oyası tercih edilmekle birlikte erik çiçeği, gelincik, karanfil, küpeli, badem çiçeği, sümbül, kabak çiçeği, menekşe ve kiraz gibi doğada bulunan çiçek ve meyve motifleri de kullanılır. Ayrıca serçe gözü, kazayağı, tavşan dudağı gibi ismini hayvanlardan alan motifler ile paket taşı, süpürge, yüzük taşı ve sepet gibi adını gündelik yaşamdaki nesnelerden alan motifler de kullanılır.

Geçmişi eskiye dayanan Uluborlu Çeki Oyasının coğrafi sınıra özgü üretim metodu vardır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.