­

Coğrafi İşaret: Uluborlu Banağı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Uluborlu Banağı coğrafi işareti marka ile birlikte ürünün üzerinde kullanılabilecektir.

Uluborlu Banağı, kuzu eti, doğal kaynak suyu, soğan, kuru pide, karabiber ve tuzdan oluşan yöresel bir yemektir. Yemeğin suyuna ekmek banarak yenildiğinden dolayı yemeğin ismi banak olarak anılmaktadır.

Uluborlu Banağı eskiden beri Kapı Dağı’nda gezen, doğal yollarla beslenen, kekik yiyen koyun ya da kuzu etinden yapılmaktadır. Gerek etin haşlanmasında kullanılan suyun Kapıdağı’nda bulunan Kuruçay - Üyüllü (uğurlu su da denmektedir) kaynağından getirilmesi gerekse de otlanan hayvanların bu doğal kaynak suyundan içmesi, yemeğe eşsiz bir lezzet katmaktadır. Ayrıca yemeğin odun ateşi üzerinde pişirilmesi, et suyu ile ıslatılmış olan pidelerle birlikte ve özel banak tabağında sunulması da yemeğe özelliğini vermektedir. Daha önceden hazırlanan ve 12 saat bekletilmiş olan pideler baklava dilimi formunda kesilir. Kuru pidelerin, banak tabağının çukur kısmına sıralanır. Öncelikle sıcak et suyu, kevgir yardımıyla alınarak pidelerin üzerine dökülür ve ıslanması sağlanır. Pideler ıslatıldıktan sonra üzerine pişen etlerin yerleştirilerek sunulur.

Yörede özel merasimlerde, düğünlerde, festivallerde 1960’lardan beri ikram edilmekte olan Uluborlu Banağı, hem yapılışı hem lezzeti hem de sunumu itibariyle özgün bir yemektir.

Geleneksel Mutfak TÜMÜ