­

Coğrafi İşaret: Tosya Kıl Telası

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Tosya Kıl Telası ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Tosya Kıl Telası ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Tosya Kıl Telası; yalnızca tela üretiminde kullanılan kamgarn (kıl ipliği) ipliğinin, telanın atkı ipliği (yatay dokuma),  çözgü ipliği 20/1 veya 30/1 pamuk ipliği kullanılmasıyla üretilir. 1 cm’de çözgü ipliğinde en az 18 tel pamuk ipliği veya 150 denye polyester iplik bulunur. Tosya Kıl Telasındaki atkı ve çözgü sıklığı 1 cm² lik alanı olan mercekli “pertavsız” adı verilen cihazla ölçülür.

Tosya Kıl Telası ceket, palto, kaban vb. elbiselerin yaka ve göğüs bölgesinin düzgün ve dik durması amacıyla kullanılır.

Dokumacılık, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de bahsedildiği üzere Tosya’ da çok eski bir zanaat olup mutaflık eski bir meslektir. Mutaflık esas itibariyle keçi kılından hayvan çulu, yem torbası, taşıma heybesi ve pirinç çuvalı dokuması işidir. Tosya ilçesinde bu işi yapan esnafın bulunduğu sokak “Mutaflar Çarşısı” olarak anılır. Tosya’da mutaflık zanaatı yani kıl ipi işlemeciliği eski bir geçmişe sahip olduğundan kıl telaya geçiş daha kolay olmuştur. Tela imalatçılığı, Cumhuriyet döneminde özellikle takım elbiseye geçişle birlikte kıl telaya olan talebin artmasıyla yerleşmeye başlamıştır.

Tosya Kıl Telası, rulo makinasında 50 metreden az olmamak kaydıyla rulo topları haline getirilip şeffaf naylon torbalarla paketlenir.

Geçmişi eskiye dayanan Tosya Kıl Telasının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Bu sebeple tüm üretim aşamaları, coğrafi sınırda gerçekleşmelidir.