­

Coğrafi İşaret: Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı

Tescil No:  584

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı ibareli logosu ve menşe adı amblemi, ürünün veya ambalajının üzerinde yer alır. Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı ibareli logo ve amblem, ürünün veya ambalajının üzerinde kullanılamadığında, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Tekirdağ Yapıncak Salamura Asma Yaprağı üretimi için Latince tür adı Vitis vinifera L. olan Yapıncak üzüm çeşidine ait asma yaprağı kullanılır. Belirtilen coğrafi sınırda Yapıncak üzüm çeşidi genellikle güneye bakan yamaç arazilerde yetiştirilir; ilin iklim ve toprak yapısına adapte olmuştur. Yetiştirildiği bölgenin yarı nemli iklim tipi ve kumlu, killi, tınlı toprak sınıfına sahip olması, Yapıncak asma yaprağının ince ve narin yapıda olmasına dolayısıyla gıda sanayinde salamura asma yaprağı olarak tercih edilmesini sağlar. Yörede düğün ve bayram yemeklerinin başında gelen “yaprak sarma” hazırlığında yöre halkının öncelikli olarak tercih ettiği Yapıncak asma yaprağıdır. Yapıncak asma yaprakları, yaygın olarak salamuraya işlenen üründür.

Yapıncak üzüm çeşidine ait asma yaprağının; salamura yaprak üretimi açısından önemli özellikleri şunlardır:

Sürgünleri yarı dik/dik büyümektedir. Kama yaprak şekline sahiptir. Cep derinliklerinin uzun olması lopsuz bir yapıyı göstermektedir. Yaprak sap cep lobları üst üste binmiş bir yapıdadır. Olgun yaprakta orta damar uzunluğu orta düzeyde olduğundan yaprakların yüzey alanı orta büyüklüktedir. Yaprak üstü kabarıklığı çok zayıf derecede olup yaprak üst yüzey rengi yeşildir. Yaprak alt yüzeyinde tüylülük orta durumdadır. Bu çeşidin sürgünlerinin dik olarak büyümesi hem yapraklarının toprağı işleyen makinelerden yaralanmaması hem de toplanması açısından avantajlı bir durumdur. Kama yaprak şekline sahip olması, cep derinliklerinin uzun olması, yaprak sap cep loblarının birbirini örtmesi; salamura yaprak üretiminde aranan bütün yaprak şeklini tam olarak karşılamaktadır. Ayrıca ürün yaprak yüzey kabarıklığının zayıf, ince ve narin yapıda olması, ağızda kolay parçalanma özellikleriyle yumuşak bir çiğneme hissi vermesi ile sarma yapımına uygunluğu ile tanınmıştır. Salamuraya işlendiğinde açık yeşil-sarı rengi ile kendine has albenisi olan bir üründür.