­

Coğrafi İşaret: Tapan Bıçağı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Kendine özgü tanımlanan logo ve mahreç işareti amblemi ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında logo ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Tapan Bıçağının ağzı çelik malzemeden sapı ise keçi veya koç boynuzundan yapılır. Tapan Bıçağının sapı ve namlusu yarım çengel biçiminde olanı budama ve bağ işlerinde; sapı ve namlusu düz olanı et, balık vb. ürünleri kesmek için, çakı şeklinde olanı ise süs amaçlı kullanılır.

Geçmişi 1900’lü yıllara dayanan Tapan Bıçağı, tapan çekilmiş tarla gibi düz ve geniş bir araziye sahip olan ve Akoluk, İncirci, Kaşaltı, Kırıkuşağı, Kovukçınar, Paşalı, Tenkerli, Tokmanaklı ve Uğurlubağ köylerinden oluşan bölgede üretilmesi nedeniyle tapan adıyla anılmaktadır. Günümüzde Tapan Bıçağı üretimi ise, bu köyleri de içine alan Kozan ve Feke ilçelerini kapsamaktadır.