­

Coğrafi İşaret: Suluova Soğanı

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Suluova Soğanı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Suluova Soğanı ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur. Ürüne ait logonun kullanımı isteğe bağlıdır.

Suluova Soğanı; Latince tür adı Allium cepa L. olan Amasya’nın yerel tohumlarının yanı sıra  Bayramlı, Çalköy, Çamlıca, Çorum Kırmızısı-1, Çorum Kırmızısı-2, Çorum Sarısı, Karaca-1, Karaca-2, Yayladalı, Banko, Delfos, Osmanbey, 7194 ve Keş tohumları kullanılarak üretilir.

Bitki genel özellikleri şöyledir: Bitki dik, gövde ve boğum arası orta uzunluktadır. Yalancı gövdedeki yaprak sayısı orta, yapraktaki yeşil rengin yoğunluğu ortadır. Bitki açıkta yetiştirilir. Et rengi beyaz, baş iriliği orta, yumru kabuk rengi kahverengi, kök hastalıklarına toleranslı, depolamaya uygun, kuru madde oranı yüksek, kuru kabuğunun soğandan ayrılması düşük seviyededir.

Suluova Soğanının hasadı,  haziran ayı başından eylül sonuna kadar yapılır.

Bir veya iki kez sulanan Suluova Soğanı haziran ayı başından eylül sonuna kadar hasadı yapılır.

Hasat edilen Suluova Soğanı;  tarlada güneş altında, açık barakalarda, depolamadan önce ya da depolamada uygun ekipmanlar ile kurutulur.

Suluova Soğanı; çeşitli ebatlardaki gıda ile temasa uygun çuval,  kasa veya sandıklarda ya da yığınlar halinde kuru, serin, temiz ve başka kokulardan ari depolarda 6-7 ay muhafaza edilir.