­

Coğrafi İşaret: Senirkent Üzüm Pekmezi

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Senirkent Üzüm Pekmezi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında Senirkent Üzüm Pekmezi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Senirkent Üzüm Pekmezi; tane rengi mor-siyah, tane büyüklüğü 2-2,5 g, tane şekli oval, çekirdekli, salkım büyüklüğü 220-250 g, salkım şekli konik, salkım sıklığı dolgun olan Dimrit çeşidi üzümden üretilen pekmezdir.

Bağcılık faaliyetlerinin çok eskiden beridir yapıldığı coğrafi sınırda, Senirkent Üzüm Pekmezinin geçmişi de eskiye dayanır. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe ve ekonomisinde önemli yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Senirkent Üzüm Pekmezi geleneksel yöntem ile üretilir.

Senirkent’te yetiştirilerek hasat edilen Dimrit üzümleri, geniş gözenekli çuvallara doldurularak ezme işlemi için hatılın içine konulur. Temiz çizmelerle ezilerek şırası çıkarılır

Üzüm şıraları geniş bakır kazanlara konulur. Ekşiliğinin ve asidinin giderilmesi için pekmez toprağı denen beyaz toprak, 100 kg şıraya 4 kg olacak şekilde şıranın içine katılarak bir süre kaynatılır. Kaynama sırasında pekmezin üzerinde oluşan köpükler kepçe ile alınır. Ateşten alınan üzüm şırası, toprak ve diğer çökeltilerinden ayrılması için bir gün bekletilir.

Bekletilen üzüm şırası süzülerek büyük bakır kazanlarda koyu kıvama gelene kadar kaynatılır. Bu aşamada şıranın yüzeyinde oluşan köpükler kepçeyle alındıkça pekmezin üzerinde kırmızı köpükler oluşur. Gıda ile temasa uygun tahta bir kaşık pekmeze batırılıp çıkarılarak üzerine bulaşan pekmez temiz bir tabağa damlatılır. Damlanın dağılmaması pekmezin uygun kıvama geldiğinin göstergesidir. Kıvama gelen pekmez ateşten alınarak soğutulur. Temiz sırçalı çömlek ya da cam kavanozlarda muhafaza edilir. Güneş görmeyen, oda sıcaklığındaki ortamlarda 1 yıl muhafaza edilebilir.