­

Coğrafi İşaret: Senirkent Gelin Fesi

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Senirkent Gelin Fesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Senirkent Gelin Fesi ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Senirkent Gelin Fesi; iskelet kısmı kolalanmış ve sertleştirilmiş keçeden yapılan ve üzeri coğrafi sınıra özgü biçimde süslenen festir.

Tamamıyla el işçiliğiyle üretilen Senirkent Gelin Fesinin geçmişi eskiye dayanır. Coğrafi sınırın, geline fes hediye etme geleneği içinde yer alır. Söz merasiminden sonra damat evinden geline diktirilen, fes bohçasında saklanan ve düğünün ertesi günü yapılan gelin yüzü şenliğinde gelin tarafından giyilen bir üründür. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Senirkent Gelin Fesi, kişiye özel üretildiğinden, gelinin baş ölçüsü alınır. Daha sonra kolalanmış ve sertleştirilmiş keçe hazırlanarak üretime başlanır. Bu keçe, fesin iskelet kısmını oluşturur.

Senirkent Gelin Fesinin ön kısmına 20 gramlık ve 80 gramlık altın veya altın görünümlü benzer süslerden oluşan ve “alınlık” denilen bir bölüm bulunur. Alınlığın üst sırasına 80 gramlık altınlar dizilir ve alt sırada sağ ve sol yana birer cumhuriyet altını dikilir. Ürünün sağ ve sol yanlarından sarkıtılacak şekilde ve adına “dululuk” denilen kısma bir cumhuriyet altını dikilir. 80 gramlık altınların üst kısmında bitkisel taç kısmı yer alır. Bu taçta, baş büyüklüğüne göre büyüklüğü değişen 16 adet renkli organze çiçek tomurcuğu yer alır. Bu tomurcuklar, yörede tarımı yapılan afyon bitkisinin çiçekleri ve bunların çiçek açmadan önceki formları örnek alınarak hazırlanır. Tomurcukların renkleri; afyon yaprağının yeşil rengi, afyon çiçeğinin beyazı, gelincik kırmızısı, afyon moru, koza içinde olgunlaşmış afyon tohumunu andıran sarı, süt beyazı, gül pembesi ve mavi gibi yedi ayrı renkten oluşur. Tomurcuklar yerleştirildikten sonra, bitkisel taç kısmı, yani yörede “kaş” olarak adlandırılan anter (bitkilerde erkek organın başçığı, çiçek tozu keseleri ve polenlerin birlikte oluşturduğu kısım); motifli kıymetli taşlar, beyoğlu taşları, kehribarlar ve tokalarla süslenir. Ardından kırmızı olanına erbe, üzeri pullarla işlenmiş yeşil renkli olanına pullu adı verilen iki adet poşunun gelin fesinin arka yüzüne dikilmesiyle süsleme işlemi tamamlanır ve Senirkent Gelin Fesi kullanıma hazır hale gelir.