­

Coğrafi İşaret: Senirkent Dimrit Üzümü

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi:  Senirkent Dimrit Üzümü ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Senirkent Dimrit Üzümü ibaresi ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Senirkent Dimrit Üzümü; Senirkent ilçesinde yetişen ve Latince adı Vitis vinifera L. olan kültür asmasından ve Siyah Dimrit çeşidi üzümden elde edilir. Sofralık, şıra ve pekmez üretimi amacıyla kullanılır.

Senirkent Dimrit Üzümünün tane rengi mor-siyah, tane büyüklüğü 2-2,5 g, tane şekli oval, çekirdekli, salkım büyüklüğü orta (220-250 g), salkım şekli konik, salkım sıklığı fazladır. Asmalar; odun çelikleri veya aşılama yöntemi ile çoğaltılır.

Asma bitkisi, çok seçici bir bitki olmadığından adaptasyonu kolay olmakla birlikte bu adaptasyonu sırasında çevresel şartlardan etkilenen ve özellikleri bu şartlara bağlı olarak şekillenen bir bitkidir. Senirkent ilçesinin, Akdeniz ılıman iklimi ile İç Anadolu karasal iklimi arasındaki geçit bölgesinde yer alması, coğrafi sınırda yetişen Vitis vinifera L. isimli kültür asmasının konuma bağlı özellikleri kazanmasını sağlamıştır.