­

Coğrafi İşaret: Salihli Kirazı

Coğrafi İşaretin Türü: Menşe Adı

Kullanım Biçimi: Markalama

Salihli Kirazı geç çiçek açan ve geç olgunlaşan bir çeşittir. Kendine verimli olmayan bu çeşidin diğer bölgesel çeşitlerden geç çiçeklenmesi ve çoğunlukla bahçelerde bu çeşitle aynı zamanda çiçek açan çeşitlere yer verilmemesi, bu çeşitle kurulan bahçelerde verimsizlik sorunlarının yaşanmasına neden olmuştur. Bu sorun azalmakla birlikte önemli ölçüde hala devam etmektedir.

Ürünün Ayırt Edici Özellikleri: Salihli Kirazı, geç çiçek açan ve kendine kısır bir çeşittir. Olgunlaşması da diğer çoğu kiraza göre geçtir. Diğer çeşitlerden en önemli farklılığı uzun ve ince bir sapa sahip olmasıdır. Ayrıca meyvenin şekli ve çatlamaya dayanıklılığı ile de diğer çeşitlerden farklılık gösterir. Meyveleri yuvarlağımsı kalp şeklinde, meyve kabuğu parlak koyu kırmızı, meyve eti sert, tatlı, sulu ve çatlamaya dayanıklıdır. Uzun ince bir meyve sapına sahip olan bu çeşidin taşınmaya dayanımı da iyidir. Kiraz ağaçları geç çiçek açtığı için ilkbahar geç donlarından pek etkilenmez. Ancak çiçeklenme zamanındaki aşırı sıcaklar ve kuru ve sert rüzgarlar tozlanma ve döllenmeyi olumsuz etkiler. Yaz aylarındaki aşırı sıcaklar da gelişmeyi ve meyve kalitesini olumsuz etkiler.

Salihli bölgesinde bulunan dağlar ve etekleri 'Salihli Kirazı' yetiştiriciliği için uygun iklime sahiptir. Gerek literatürde ve gerekse halk arasında uzun yıllardan bu yana "Salihli Kirazı" olarak bilinmesi ve böyle tanınması sebebiyle ürün adı 'Salihli' ilçesi ile özdeşleşmiştir.

Bu ürünle ilgili her yıl Manisa'nın ilçelerinde festivaller düzenlenmektedir.