­

SAKİN ŞEHİRLER

SAKİN ŞEHİR (CİTTASLOW) NEDİR?

İtalyanca Citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş, sakin) kelimelerinden oluşan Cittaslow, "Sakin Şehir" anlamına gelmektedir. İtalya’nın Barolo kentinde 1986 yılında Amerikan tarzı hızlı yiyecek (fast food) zincirine karşı çıkılarak, "Yavaş Yiyecek Birliği" oluşturulmuştur. Üç yıl sonra uluslararası boyut kazanan birliğin "Yavaş Yiyecek" kavramı bugün milyonlarca insanın takip ettiği küresel bir hareket olmuştur.

Yavaş Yiyecek kavramından esinlenen "Sakin Şehir" hareketinin temeli ise 1999 yılında İtalya’nın Chianti bölgesindeki Greve kentinde, 30 kadar Yavaş Yiyecek kentinin katılımıyla atılmıştır, günümüzde ise 30 ülkede 200'den fazla Sakin Şehir bulunmaktadır. İlk bildirgede, küreselleşmenin insanlar arasındaki iletişimi, kaynaşmayı ve değişimi kolaylaştırmasına karşılık farklılıkların törpülenerek, tek bir model insan oluşturmaya doğru gittiği ve sonunda sıradanlığın hâkim olacağı bir düzenin yaratılacağı konusunda endişeler bulunduğu dile getirilmiş; ardından bu muhtemel sonuçların engellenmesi, yerel değerlere sahip çıkılması, bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi amacıyla Sakin Şehirler kavramı çerçevesinde bir ağ oluşturulmuştur.

Sakin şehirlerin logosu olan salyangozu kullanabilmeye hak kazanan merkezler, düzenli olarak denetimden geçirilmekte ve Cittaslow web sitesinde yayınlanmaktadır. Sakin Şehir olabilmek için kentlerin aşağıda belirtilen alanlarda belirlenen kriterleri sağlaması gerekmektedir:

1. Çevre Politikaları
  2. Altyapı Politikaları
  3. Kentsel Yaşam Kalitesi Politikaları
  4. Tarımsal, Turistik, Esnaf ve Sanatkarlara dair Politikalar
  5. Misafirperverlik, Farkındalık ve Eğitim için Planlar
  6. Sosyal Uyum
  7. Ortaklıklar

Kaynak: Cittaslow (Sakin Şehirler Listesi, Üyelik Süreci ve Kriterleri), Cittaslow TürkiyeYavaş Yiyecek Birliği ve Seferihisar Belediyesi web sitelerinden derlenmiştir.

Konum Bilgisi