­

Coğrafi İşaret: Şabanözü Bazlaması

Tescil No: 981

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç İşareti

Kullanım Biçimi: Şabanözü Bazlaması ibaresi ve mahreç işareti amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Şabanözü Bazlaması ibaresi ve mahreç işareti amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.

Şabanözü Bazlaması; özel amaçlı buğday unu, su, maya ve tuz kullanılarak üretilir. Odun ateşinde ve sacda pişirilir. Bu sebeple coğrafi sınırda “sac ekmeği” olarak da bilinir.

Şabanözü Bazlamasının pişirileceği sac, pişirme işlemi başlamadan önce odun külü ve su karışımı ile sıvanır. Bu nedenle yavaş piştiğinden, yumuşak ve tam pişkin yapıya sahiptir. Pişmiş Şabanözü Bazlaması, 20 - 25 cm çapında, 300 - 320 g ağırlığında, 1,5 - 2 cm kalınlığındadır.

Şabanözü Bazlamasının geçmişi eskiye dayanır. Şabanözü ilçesinin mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahip olup hemen her öğünde tüketilir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.