­

Coğrafi İşaret: Rize Bezi (Feretiko El Dokumaları)

Tescil No: 98

Kullanım Biçimi: Markalama

Ürünün hammaddesi kendir ipliğidir. Kendir ipliğinin tabii rengi mat ve koyudur. İstenirse ağartılarak beyazlatılır. Kendir ipliği esas itibariyle tek kat ve bükümlü bir özelliğe sahiptir. Günümüzde çeşitlendirilip renklendirilmektedir.

Kendir Bitkisinin Özellikleri:

Görünüm; Gri, sarı, düz, mat, lif demetleri ketenden daha uzun ve kabadır. Demet uzunluğu 2 metreye kadardır. Lif uzunluğu 1,5 cm ile 4,5 cm arasındadır.

Özellikleri: Bitkisel lifler arasında en çok sağlamlığa sahiptir. Çürümez, elastikiyeti azdır. Yakma deneyi sonucu selüloz kokar, mikroskopta görüntüsü keten ile aynıdır.

Eldesi: 1,8 ile 2,4 cm uzunluğunda ketene benzer lif demetleri taranarak elde edilir. Rizede iklim az güneşli ve çok yağışlı olması nedeni ile diğer yörelere göre lifler çok ince ve esnek olmasından dolayı Rize bezi dokumada sadece bu yörenin kendirleri ile yapılan iplikler ile dokunabilmektedir. Lifleri iplik eğirmeye uygun olan kendir ipliği, kendirin erkeğinden elde edilir. Dişisi tohumluk olarak bırakılarak erkeğinden birkaç hafta sonra sökülür. Başka yerlerde su havuzlarında bırakılarak yumuşamaya terk edilen kendirler, Rize'nin ikliminin rutubetli ve yağışlı olması nedeniyle açıkta bırakılarak bekletilir.

Üretim Alanı: Kendir bitkisi Rize ili genelinde yetiştirilir. Kuvvetli topraklar (humuslu­-kumlu), yağışlı bölgeler, nemli iklim, bitkinin yetiştirilmesinde en önemli etkendir. Türkiye’de özellikle Rize merkez ve ilçelerde yağış ve iklim uygun olduğundan dere boyları, humuslu ve kumlu topraklı olan yerlerde yetişir. En iyi kendir bitkisinin Rize'de yetişmesinin nedeni havalar yağışlı, nemli, çok güneşli gün sayısının 100 gün civarında olması nedeni ile kendir bitkisi liflerinin nişastalaşmasına zaman kalmadığındandır. Bu nedenle lifler yumuşak ve incedir. İplik yapımında aranan tüm özellikleri kesintisiz taşımaktadır.

Seyahat Hatırası TÜMÜ